Leraar24 logo
Creëer een veilige sfeer met klassenmanagement
praktijk
po

Creëer een veilige sfeer met klassenmanagement

Met goed klassenmanagement kun je als leraar zorgen voor een veilige sfeer in de klas, waarin leerlingen kunnen presteren en pestgedrag geen kans krijgt. Dat blijkt uit de ervaring van leraar Joep Klamer op Montessorischool Landsmeer.

  • Embedcode

In het onderwijs zijn grote verschillen in klassenmanagement te constateren. Sommige leraren hebben er moeite mee, anderen zorgen met een aantal gerichte maatregelen voor een veilige sfeer die kinderen uitnodigt om te leren. En waar pestgedrag geen kans krijgt. In de video vertelt Joep Klamer, leraar in de bovenbouw op de Montessoribasisschool in Landsmeer, hoe hij daar aan het begin van elk schooljaar afspraken over maakt met de leerlingen en de ouders. Leerlingen zijn zich er bewust van dat ze samen verantwoordelijk zijn voor hun eigen klas en de sfeer in de groep.

Goed klassenmanagement besteedt aandacht aan groepsvorming

Miriam Klamer, docent pedagogiek en onderwijsadviseur schreef een boek over klassenmanagement. In deze video vertelt zij waarop goed klassenmanagement is gebaseerd. Leraren moeten het klaslokaal overzichtelijk inrichten en zelf het goede voorbeeld geven, dus consequent en opgeruimd zijn. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan de vijf fasen van groepsvorming:

  • Forming
  • Storming
  • Norming
  • Performing
  • Termination

Lees meer over de vijf fasen van groepsvorming.

Thema

Pedagogiek

Onderwerpen

Sociale veiligheid


Vera Roest-Hoogma | 19 maart 2012

Leuk en goed filmpje! Leuk om te zien hoe jullie aan het werk zijn! Ik wil graag je boek kopen want hoewel het geschreven is voor de basisschool kan ik er ongetwijfeld nog dingen uithalen die werken voor mijn brugklassers! lieve groeten!


Miriam Klamer-Hoogma | 30 januari 2012

Beste Merel, Dank voor je reactie. Ik begrijp je punt. Lastig is altijd dat in dit soort korte filmpjes niet alle inhoud bewaard blijft. Medio mei komt het boek Klassenmanagement uit bij uitgeverij Noordhoff. In het boek wordt dieper ingegaan op alle aspecten van klassenmanagement en worden handige tools geboden. Bijvoorbeeld welke strategieen je kunt toepassen om een positieve groep te vormen, een positieve werksfeer te creeren of hoe je ordeverstoringen om kunt buigen naar harmonie.


Eva van Herel | 30 januari 2012

Een erg mooi filmpje, zit goed inelkaar. Inhoudelijk valt het mij tegen. Wat te doen met "zorg dat je je goed voorbereid" "weet hoe je met de fases van groepsvorming omgaat" mijn vragen, blijven: wat zijn je opties bij het goed voorbereid zijn, hoe doe je dat, je goed voorbereiden? Wat kan je als leraar doen om de groepsvorming gunstig te begeleiden? Natuurlijk zijn de adviezen over klasseinrichting nuttig, maar daar hebben we in de standaardinrichting van middelbareschoollokalen niet zoveel invloed op. of toch wel?

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.


Leraar24 is een samenwerking tussen