Startende leraar staat sterker met goede begeleiding
praktijk
po vo mbo so

Startende leraar staat sterker met goede begeleiding

Beginnende leraren hebben soms het idee er alleen voor te staan. Orde en structuur in de klas aanbrengen kan in de praktijk lastig zijn. Net als moeilijke oudergesprekken voeren of als invaller omgaan met verschillende regels en eisen op scholen. Goede begeleiding en coaching voor de startende leerkracht is belangrijk om die eerste moeilijke tijd door te komen. Een aantal voorbeelden uit de praktijk.

  • Deze video kan worden embed

Op de Mr. de Jonghschool in Amsterdam krijgen startende leraren verplicht intensieve begeleiding van twee coaches. Eén coach is gespecialiseerd op het pedagogische vlak en de andere op communicatiegebied. Zij geven tips ‘on the job’. Julia Bakkes vertelt in bovenstaande video hoe zij als startende leraar is geholpen met tips voor orde en structuur. Lees ook haar blog over haar ervaring in het speciaal onderwijs.

Goed leren omgaan met ouders

Michelle Mulder geeft les aan groep 8 van OBS de Aanloop in Vathermond. Beginnende, jonge leraren vinden het soms lastig om goed met ouders om te gaan. Als jonge leraar kun je onzeker zijn en op de pabo leer je niet om bijvoorbeeld moeilijke gesprekken te voeren, vindt Mulder. Zij had veel aan de steun van haar collega’s en kan nu met een open houding goed communiceren met ouders.

  • Deze video kan worden embed

Aandacht voor de invaller

Net van de opleiding af beginnen veel leraren met een baan als invaller. Dat heeft als voordeel dat je veel verschillende scholen en manieren van werken leert kennen. Maar steeds andere leerlingen, groepen en scholen is natuurlijk ook lastig, vertelt leraar Nathalie Loenen in onderstaande video. Zij heeft veel gehad aan korte gesprekken met bijvoorbeeld de duo-leraar van de invalklas.

  • Deze video kan worden embed

Als jonge leraar in het mbo

Als jonge, beginnende leraar in het mbo is het niet altijd gemakkelijk om overwicht te hebben op studenten die bijna net zo oud zijn. Vivian de Vries stond snel na haar opleiding tot jurist als leraar voor de klas aan het Horizon College in Alkmaar. Zij vindt het als jonge leraar soms lastig in de klas, maar vindt het ook een voordeel dat ze goed weet wat er leeft bij studenten. In onderstaande video deelt ze haar ervaringen.

  • Deze video kan worden embed

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.