Startende leraar staat sterker met goede begeleiding
praktijk
po vo mbo so

Startende leraar staat sterker met goede begeleiding

Als beginnende leraar heb je soms het idee er alleen voor te staan. Orde en structuur in de klas aanbrengen is in de praktijk best lastig. Oudergesprekken kunnen moeilijk zijn en hoe ga je als invaller om met al die verschillende regels en eisen op scholen? Begeleiding en coaching door de school is belangrijk om die eerste moeilijke tijd goed door te komen, is de ervaring van startende leraren. In dit artikel vertellen zij wat goed voor hen heeft gewerkt.

  • Embedcode

Een kwart van de startende leraren verlaat binnen vijf jaar het onderwijs. Dat is jammer want juist zij zijn meestal enthousiast en zitten vol met ideeën. Belangrijk dus voor scholen om hen goed te begeleiden en te behouden voor het onderwijs.  

Verplichte coaching

Op de Mr. de Jonghschool in Amsterdam krijgen startende leraren verplicht intensieve begeleiding van twee coaches. Eén coach is gespecialiseerd op het pedagogische vlak en de andere op communicatiegebied. Zij geven tips ‘on the job’. Julia Bakkes vertelt in bovenstaande video hoe zij als startende leraar is geholpen met tips voor orde en structuur. Lees ook haar blog over haar ervaring in het speciaal onderwijs.

Goed leren omgaan met ouders

Michelle Mulder geeft sinds een paar maanden les aan groep 8 van OBS de Aanloop in Vathermond. Beginnende, jonge leraren vinden het wel eens lastig om goed met ouders om te gaan. Als jonge leraar kun je onzeker zijn, want op de pabo leer je niet om bijvoorbeeld moeilijke gesprekken te voeren, vindt Mulder. Zij had veel aan de steun van haar collega’s en kan nu met een open houding goed communiceren met ouders. Bekijk de video.

  • Embedcode

Aandacht voor de invaller

Net van de opleiding af beginnen leraren vaak met een baan als invaller. Dat heeft als voordeel dat je veel verschillende scholen en andere manieren van werken leert kennen. Maar steeds weer met andere leerlingen en groepen werken is natuurlijk ook lastig, vertelt leraar Nathalie Loenen in de video. Zij heeft veel gehad aan korte gesprekken met bijvoorbeeld de duo-leraar van de invalklas. Met goede begeleiding kunnen scholen invallers ook behouden voor het onderwijs. Bekijk de video.

  • Embedcode

Tips voor de jonge leraar in het mbo

Als jonge, beginnende leraar in het mbo is het niet altijd gemakkelijk om overwicht op studenten te hebben die bijna net zo oud zijn. Vivian de Vries stond snel na haar opleiding tot jurist als leraar voor de klas aan het Horizon College in Alkmaar. Zij vindt het als jonge leraar soms lastig, maar ook voordelen hebben omdat ze goed weet wat er leeft bij studenten. Zij kon als starter met al haar vragen bij collega’s terecht, vertelt ze in de video.

  • Embedcode

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.