Leraar24 logo
Meisjes interesseren voor techniek: maak het concreet
praktijk
vo

Meisjes interesseren voor techniek: maak het concreet

Hoe maak je een keuze voor bèta en techniek interessant voor meisjes? Op het Greijdanus College in Zwolle organiseren ze bijvoorbeeld speeddate-sessies waarin vrouwen uit de technieksector vertellen over hun beroep. Bekijk meer activiteiten die je kunt inzetten in de klas.

  • Embedcode

De arbeidsmarkt zit te springen om goed opgeleide technici. Meisjes maken echter niet vaak de keuze voor een technische opleiding. Vooral vmbo-leerlingen blijven achter, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal meisjes in havo en vwo dat kiest voor een techniekprofiel is de laatste 10 jaar wel gestegen, vooral sinds het N&T-profiel gecombineerd kan worden met N&G. Maar die groei stagneert wel.

Keuze voor techniek stimuleren

Scholen ondernemen verschillende activiteiten om technische opleidingen en beroepen onder de aandacht te brengen en speciaal meisjes ervoor te interesseren. Op het het Greijdanus College in Zwolle, een universumschool, doen ze dat zo: 

  • Speeddate-sessies: de school nodigt gastsprekers uit die vertellen over hun vak. Leerlingen kunnen hen allerlei vragen stellen
  • Leerlingen uit de bovenbouw geven voorlichting aan onderbouwleerlingen over het vak NLT. Zo kunnen zij zich een goed beeld vormen van het vak.
  • Leraren bieden extra lessen rekenvaardigheid aan zodat meisjes meer zelfvertrouwen krijgen in vakken waarvan ze denken dat die te moeilijk’ voor ze zijn

Activiteiten speciaal voor meisjes

Scholen die meer activiteiten willen aanbieden aan meisjes om ze te interesseren voor techniek, kunnen een beroep doen op het landelijk expertisecentrum meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO. Zij organiseren verschillende activiteiten voor leerlingen, zoals Girlsday, DigiVita en online voorlichting. Ook bieden zij leraren trainingen aan. Bekijk de activiteiten. In onderstaande video zie je hoe vrouwelijke rolmodellen in een technisch beroep in een speeddate op het Trias vmbo vooroordelen bespreken. ‘Techniek is voor mannen, het is vies en zwaar werk. Dat denken meisjes vaak’, legt Aniek Smael van VHTO uit. ‘Het helpt als vrouwen uit de praktijk vertellen hoe het er echt aan toe gaat in een technisch beroep, zodat meisjes bewuster een vervolgopleiding kunnen kiezen.’

  • Embedcode

Bedrijfsbezoek voor meisjes en jongens

Jet-Net, een landelijk netwerk van bedrijven en scholen, wil jongeren bewust wil laten kiezen voor een technische vervolgopleiding. Met een lesprogramma en bedrijfsbezoeken helpen zij leraren om in de les aandacht te besteden aan de keuze voor een techniekopleiding. Natuurkundeleraar Ben Zwartjes vertelt in de video dat door een bezoek aan een bedrijf de leerlingen (jongens en meisjes) veel directer zien wat je met techniek kunt doen. 

  • Embedcode

Meer weten?

Thema

Curriculum

Onderwerpen

Natuur & techniek

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.


Leraar24 is een samenwerking tussen