Samen leren in thema’s: leesonderwijs voor groep 2-3
praktijk
po

Samen leren in thema’s: leesonderwijs voor groep 2-3

Op basisschool De Doolgaard werken ze met een groep 2-3 combinatieklas, om zo de overgang naar groep 3 te versoepelen. Leerlingen in deze klas krijgen thematisch (lees)onderwijs, met lesmateriaal dat gedeeltelijk door de leerkrachten zelf ontwikkeld wordt. Lees en bekijk hoe dat er in de praktijk uitziet.

  • Deze video kan worden embed

Door thematisch te werken met een gecombineerde groep 2-3 kunnen leerlingen makkelijker doorstromen, vinden leraren van basisschool de Doolgaard, een Daltonschool in Horst. Zij zorgen zelf voor betekenisvolle thema’s en een rijke leeromgeving. Elke leerling kan zo op diens eigen niveau aan de slag met lezen en schrijven. De lessen starten gezamenlijk in de kring, daarna werken de leerlingen van groep 2 en 3 apart aan hun taken. Om vervolgens weer samen te komen in de hoeken.

Los van de lesmethode ontwikkelen leerkrachten zelf materiaal dat past bij het gekozen thema van die periode. Iedere week staat er een tekst centraal die de leerlingen eerst samen lezen. De leerkracht biedt deze tekst op drie niveaus aan. Ook bij andere lessen, zoals schrijven, komt de tekst weer terug.

Voordelen van een groep 2-3 combinatieklas

Als je de doelen goed voor ogen houdt, is het niet moeilijk om de lesmethode los te laten, vinden leraren Lea Thijsen en Loes Hesen. Volgens hen kent thematisch werken in een combinatiegroep 2-3 de volgende voordelen:

  • Leerlingen leren van elkaar
  • Leerlingen maken in groep 2 al kennis met letters, woorden en cijfers
  • Leerlingen in groep 3 krijgen meer ruimte voor spel

6 tips voor een groep 2-3 combinatieklas

Ook aan de slag met een groep 2-3 combinatieklas? Thijsen en Hesen geven de volgende tips:

1. Verbind leerstof met elkaar

Zie de groep als één groep en kijk waar je instructies en leerstof van groep 2 en groep 3 met elkaar kunt verbinden. Veel vakken en thema’s kun je gezamenlijk oppakken. Vooral op het gebied van rekenen kun je doelen goed combineren. Het motto is: Samen waar het kan, apart waar het moet.

2. Durf methodes los te laten

Haal inspiratie uit methodes, maar wees niet bang om de methode los te laten. Ga uit van een thema en houd daarbij de doelen en leerlijnen voor ogen. Dat geeft rust en ruimte in het programma.

3. Start als leerlingen alle letters kennen

Twijfel je over het loslaten van de leesmethode van groep 3? Start dan pas met thematisch leesonderwijs als alle letters aan bod zijn gekomen.

4. Doe inspiratie op bij een andere school

Ga eens kijken bij een groep 2-3 op een andere school. Wat is daar de aanpak? Zeker bij het maken van een rooster geeft dit nieuwe inzichten en inspiratie.

5. Heb oog en aandacht voor de individuele groep

Je hoeft niet alles met de combinatiegroep te doen. Probeer ook tijd in te roosteren voor één groep. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een stagiaire of door groep 2 met een andere kleutergroep te laten spelen.

6. Stimuleer zelfstandigheid

Stimuleer de zelfstandigheid van leerlingen, bijvoorbeeld door met een stoplichtsysteem te werken. Stem de duur goed af op de ontwikkeling van kinderen.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.