praktijk
po

Kleuteronderwijs op de vrije school

  • Embedcode

We kijken een dagje mee in een kleuterklas op de Vrije school in Amersfoort. Een vrije school heeft als hoofddoel om kinderen op te voeden tot fantasierijke, vrijdenkende en zorgzame volwassenen.

Visie op kleuters De vrije school ziet de kleuterjaren los van de echte schooltijd. Door het ‘vrije spel’ leert het kind zich te verbinden met de wereld. Ook leren ze met elkaar samen te werken. De ervaringen die de kleuters zo opdoen zijn een basis voor het latere leren, maar ook voor het latere leven.

Ritme

  • Het ritme van de dag vormt een rode draad door de kleutertijd. De kinderen doen aan kringspelen, vrij spel, maken muziek, eten, spelen buiten, zijn creatief bezig en luisteren naar verhalen.
  • Het ritme van de week wordt bepaald door de karakteristieke bezigheden op de verschillende dagen: op maandag schilderen, op dinsdag plakken, op woensdag tekenen, enzovoorts.
  • De seizoenen en erbij horende feesten bepalen het jaarritme. De kleuterjuf is voor de kinderen een vanzelfsprekend voorbeeld. Zij neemt de kleuters mee in de stroom van de gebeurtenissen binnen de warme omhulling die we de kleuters willen bieden.

In deze video zien we hoe kleuterjuf Hetty dit in praktijk brengt. Ook horen we van directeur Harry Deutekom wat je in huis moet hebben om les te kunnen geven op een vrije school.

Onderwerpen

OnderwijsvisieLana | 27 februari 2013

Hulde aan juffie Hetty! Ik heb een jaar bij haar in de klas gezeten (ik kwam van een reguliere basisschool) en het was fantastisch. Wat later ook leuk was om te merken, is dat ze je niet vergeet: toen ik in 6 vwo van de middelbare (Stichtse Vrije School) zat, kwam ze nog naar de profielwerkstukpresentaties van haar oud-leerlingen kijken. Super!


Cas van der Made | 7 maart 2011

Haha wat grappig om te zien, ik heb ook nog in de klas/school gezeten bij ''juffrouw Hetty'' Niks verandert zo te zien. Leuk hoor!


Marjolein Schoonderbeek | 15 februari 2011

Wat is het leuk om naar het filmpje te kijken. Zoals mooi gezegd is, hier mogen kleuters nog echt kleuters zijn! Het is wel even heel anders, maar ik geloof zeker dat het voor kinderen heel fijn is om bij jou in de klas te mogen zitten!


Diane Geutjes | 14 februari 2011

Hoi Hetty, Met veel plezier naar je filmpje gekeken. Wat een uitstraling, zo huiselijk en warm!Het lijkt me voor kleuters geweldig om bij jou in de groep te zitten. Kunnen we nog een voorbeeld aan nemen. Liefs Diane


Rita | 10 februari 2011

Wat een leuk fimpje! Je bent ècht een juf die met haar hart les geeft aan kinderen. Ik zou het geweldig vinden, als ik nu 4 jaar zou zijn, om bij jou in de klas te zitten. Zo'n warme sfeer.


Catelijne | 7 februari 2011

Met zoveel plezier deze video bekeken. Zo kan het dus ook in een kleuterklas, wat een rust en sfeer. En wat een blije kids. En wat een mooie gedachte achter het "leren", eerst in balans raken en dan pas aan de slag met cijfers en letters. Zo'n juf en zo'n klas gun je toch iedere kleuter?!


Marloes | 3 februari 2011

He lieve mams, Wat een mooi en warm filmpje. Wat bof ik toch met zo'n voorbeeld. Je bent een superjuf. Ooit neem ik je klasje over... Liefs


Elsie van Setten | 31 januari 2011

Mooi, helder en sfeervol beeld van een vrije school kleuterklas!Mijn kinderen die inmiddels al in de 5e(groep 7) en 2 havo zitten , hebben erg genoten van deze liefdevolle kleutertijd!


hans oversteege | 30 januari 2011

een heel liefdevol bericht. voor mij een verademing om te merken dat middels spel en "kinderlijkheid" ervaringen worden gemaakt, en nog niet moet worden geleerd en gepresteerd "met het hoofd"

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.