Barbie in de bouwhoek: creatief spel voor jongens en meisjes
praktijk
po

Barbie in de bouwhoek: creatief spel voor jongens en meisjes

In veel lokalen is de bouwhoek vooral een plek waar de jongens heerlijk spelen. Het is belangrijk om ook meisjes te stimuleren in de bouwhoek te spelen, want ze leren zich oriënteren in de ruimte en krijgen inzicht in vormen en getallen. Ook voor probleemoplossend denken en de sociaal-emotionele ontwikkeling is de bouwhoek belangrijk. Bekijk hoe je deze speelhoek aantrekkelijk maakt voor alle leerlingen.

  • Deze video kan worden embed

Daniëlle Douven van basisschool Onder de Linde en José Hillen van BCO Onderwijsadvies laten zien hoe je van deze typische jongenshoek een creatieve spelomgeving voor jongens én meisjes maakt. Belangrijk want zo bied je ze beiden kansen op ontwikkeling.

Zo motiveer je meisjes voor de bouwhoek

Meisjes gaan de bouwhoek vaak uit de weg. Dat is jammer want de bouwhoek biedt veel ontwikkelingskansen. Sleutelwoorden om het een plek te maken waar jongens en meisjes graag willen spelen, zijn:

  • zet spelmateriaal in dat meisjes aanspreekt, zoals losse onderdelen, barbiepoppen of beestjes
  • gebruik verkleedmateriaal zodat de kinderen een rollenspel kunnen spelen
  • observeer goed, doe mee in het spel en inspireer jongens en meisjes tot een rijk spel
  • laat bouwactiviteiten aansluiten bij thematisch werken

Vijf fasen van ontwikkeling in de bouwhoek

Het is belangrijk dat je kennis hebt van de fasen van het bouwen en hoe leerlingen zich daarin ontwikkelen. Daarop kun je het aanbod en begeleiding laten aansluiten. De fasen zijn:

  1. Sjouwen, verplaatsen en manipuleren
  2. Herhaling en stapelen
  3. Omheiningen
  4. Overbruggen
  5. Patronen en symmetrie

Leerlingen verkennen eerst de mogelijkheden van het materiaal met hun handen, ofwel manipuleren. Na deze fase krijgen ze steeds meer de behoefte om de werkelijkheid na te bouwen. Bekijk de poster Bouwfasen (pdf) voor een overzicht.

Meer weten?

Wil je meer lezen over hoe je van de bouwhoek een rijke leeromgeving maakt?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.