praktijk
po

Spelstimulering: meespelen

Jonge kinderen leren door te spelen, in hun eentje of in samenspel met andere kinderen. Als volwassenen meespelen, kunnen ze nog meer leren. De leraar kan het spontane spel van leerlingen stimuleren en verrijken, door voor te doen of mee te spelen. Speelexpert Margot Wouterse-Schmitz laat zien hoe spelstimulering door mee te spelen in zijn werk gaat.

  • Embedcode

Leraren kunnen het spel van leerlingen stimuleren door zelf mee te spelen. Let dan wel op hoe je dat doet. Als leraar moet je het spel van de leerling respecteren en daarop aansluiten. Je spiegelt het spel waardoor de leerling zich competent gaat voelen en open gaat staan voor jouw interventie. Dit is het moment waarop je het accent van het spel kunt verleggen en beïnvloeden.

Aansluiten bij het spel van de leerling

In de video vertelt Margot Wouterse-Schmitz van Speelpleziermethodiek hoe je leerlingen in de vroeg- en voorschoolse educatie (vve) van manipulerend spel naar spelen op een niveau hoger kunt brengen, naar een rollenspel. Dit doe je door te spiegelen en verwoorden. Vervolgens  kun je het spel uitbreiden of verleggen. Spelen de leerlingen al op het niveau van rollenspel, dan kun je als leraar ook in een rol kruipen om op een natuurlijke manier het spel te beïnvloeden.

Voordoen, meespelen en koppelen aan taal

De leraar kan het spel van leerlingen stimuleren door in het spel iets nieuws te demonstreren (voor te doen), maar ook door zelf mee te spelen. Verrijking van het spel betekent ook koppelen van nieuwe concepten of taalbegrippen. Daarmee daag je leerlingen uit. Belangrijk is in ieder geval om zo dicht mogelijk bij de belevingswereld van de leerling te blijven.

Meer lezen over het belang van leren door te spelen?

Op Leraar 24 staan verschillende artikelen over het belang van spel bij jonge kinderen of hoe spel kan helpen de overgang naar groep 3 te versoepelen. Je kunt ook een spelscript gebruiken als inspiratie en houvast om het rollenspel te versterken.

Thema

Didactiek

Onderwerpen

Spelend lerencoumans | 17 augustus 2015

leerzaam, duidelijk, interessant, overzichtelijk, praktisch


gerrie | 10 oktober 2011

De opname laat duidelijk zien hoe je als opvoeder spel kan verrijken. De opname is bruikbaar bij VVE-trainingen aan ped. medewerkers.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.