Onderwijsinnovatie en vernieuwing: hoe doe je dat?
praktijk
po vo mbo so

Onderwijsinnovatie en vernieuwing: hoe doe je dat?

Veel leraren bruisen van de ideeën. Zij weten als geen ander wat er nodig is om de onderwijspraktijk te veranderen. Toch is het niet altijd even makkelijk om nieuwe ideeën of onderwijsinnovaties te realiseren. Hoe onderzoek je bijvoorbeeld of er behoefte is aan jouw idee? Hoe betrek je collega’s en zorg je voor draagvlak? En hoe verduurzaam je de vernieuwing in de school? Lees de tips van verschillende pionierende leraren.

In een serie van vier video’s hebben we verschillende tips voor het realiseren van innovatieve ideeën op een rij gezet. De tips gaan over vier fases bij onderwijsvernieuwingen: de basis leggen, brainstormen, onderzoeken en verduurzamen.

Hoe leg je de basis voor innovatieve ideeën?

Hoe leg je de basis voor een nieuw initiatief in je school? Wat is je eerste stap en hoe kun je dit aanpakken? Anne de Jong, leraar godsdienst en levensbeschouwing op het Kalsbeek College, vertelt hoe zij haar initiatief Digitaal verhalend leren gestart is. Bekijk de onderstaande video voor tips voor een goed begin van je project.

Lees in de Pioniersgids van het LerarenOntwikkelFonds meer over het leggen van een goede basis. Of over Digitaal verhalend leren.

Onderzoek doen

Hoe kun je onderzoeken of er behoefte is aan jouw initiatief? Hoe kijken andere mensen tegen dit initiatief aan en hoe kun je zorgen dat het goed aansluit bij de behoefte? Ga je op onderzoek binnen en buiten je eigen school? Frank Veenstra, leraar basisschool De Vuurvogel, legt in de onderstaande video uit hoe hij onderzocht of zijn initiatief aansloot bij de doelgroep. Bekijk de video voor zijn tips.

Lees nog meer tips over onderzoeken in de Pioniersgids van het LerarenOntwikkelFonds. 

Brainstormen met collega’s

Hoe brainstorm je over een nieuw initiatief om jouw onderwijs te verbeteren? Waar begin je, hoe betrek je collega’s en hoe pak je het aan? Erik Ex, leraar geschiedenis, vertelt hoe hij collega’s betrok bij zijn initiatief Leren door ervaringen op O.R.S. Lek en Linge. Bekijk de onderstaande video voor zijn tips.

Leer meer tips over brainstormen in de Pioniersgids van het LerarenOntwikkelFonds.

Onderwijsinnovatie verduurzamen 

Waar en hoe moet je als pionierende leraar beginnen met vernieuwen? En bijna nog belangrijker: hoe zorg je dat jouw idee op een duurzame manier in de schoolorganisatie wordt voortgezet? Nienke Flier, leraar wiskunde, legt uit hoe zij dit heeft gedaan met haar initiatief Gezond koken, als onderdeel van het project Talentontwikkeling op het Nuborgh college. Bekijk de onderstaande video voor tips voor het verduurzamen van je idee.

Lees in de Pioniersgids van het LerarenOntwikkelFonds meer tips over verduurzamen

Meer weten?

Op Samen Slimmer PO vind je verschillende artikelen en vlogs over innovatie en vernieuwing.

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.