Lesgeven kan ook in de buitenlucht
praktijk
po vo so

Lesgeven kan ook in de buitenlucht

Buitenlessen doen veel goeds voor leerlingen. Met sport en spel krijgen ze meer beweging en een beter lichaamsbesef. Het kan de prestaties van leerlingen zelfs verbeteren. Als het weer het toelaat kun je het hele jaar door buitenonderwijs geven. Niet alleen voor gym, ook voor andere vakken. In dit artikel vind je verschillende ideeën voor een buitenles.

De meeste leerlingen vinden buitenlessen erg leuk. Ze kunnen meer bewegen en vinden ze de afwisseling en frisse lucht fijn. Ook steeds meer leraren raken enthousiast en zien de meerwaarde van buitenlessen. 

Voor elk vak naar buiten

Voor bijna elk vak is wel een buitenles te verzinnen. Op de website van de Nationale Buitenlesdag vind je veel inspirerende voorbeelden, voor met name het primair onderwijs. Een aantal voorbeelden:

  • Racelezen op het schoolplein. Verspreid verschillende kaarten met woordrijen op het plein. Laat leerlingen na het gooien met een dobbelsteen naar de woordkaarten rennen. Daar lezen ze woorden snel en hardop voor. Deze werkvorm kun je ook gebruiken voor taalvakken in het voortgezet onderwijs.
  • Omtrek en oppervlakten berekenen. Laat leerlingen de omtrek en oppervlakte van een object berekenen in de buurt van de school of op het schoolplein. Help ze op weg door een aantal rechthoekige objecten aan te wijzen. Denk bijvoorbeeld aan de ondergrond van een klimrek of een parkeerplek voor de school.
  • Hinkelen met breuken. Leerlingen mogen in een hinkelbaan van breuk naar breuk hinkelen. Eerst schrijven ze alle breuken onder elkaar op van 1/16 tot en met 16/16. Daarna komen alle breuken van 1/8 tot en met 8/8 er naast te staan, maar wel op de goede plek (1/8 is evenveel als 2/16). Laat leerlingen vervolgens breuken optellen door te hinkelen. Pak twee stenen, gooi de eerste steen op een breuk op de hinkelbaan en schrijf de breuk op. Gooi nu de tweede steen op de hinkelbaan en schrijf ook dit getal op. Zet er een plus tussen en reken de som uit.

Doe mee aan de Nationale Buitenlesdag

Jantje Beton en IVN Nederland onderstrepen het belang van buiten spelen en leren in de buitenlucht. Daarom organiseren zij jaarlijks de Nationale Buitenlesdag. Doe ook mee en meld je aan als school of leraar. Je ontvangt dan gratis de Buitenlesbundel vol met lesideeën en uitgewerkte lessen, zoals bijvoorbeeld een topo-les over de provincies. Ook hebben zij vanwege de sluiting van de scholen speciale thuislessen ontwikkeld. Op de website van de Nationale Buitenlesdag vind je meer informatie en het aanmeldingsformulier.

Meer weten over buitenlessen?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.