Bij maakonderwijs gaan creativiteit en techniek samen
praktijk
vo

Bij maakonderwijs gaan creativiteit en techniek samen

Maakonderwijs combineert technische vaardigheden met creativiteit en stimuleert leerlingen om met nieuwe uitvindingen te komen. Van een eigen drone tot oorbellen met LED-verlichting, in de Maakplaats op het Stedelijk Gymnasium Schiedam kunnen leerlingen nieuwe producten bedenken, ontwerpen én maken. Het vergroot hun interesse om later te kiezen voor techniek en dat is belangrijk omdat er veel werk is in die sector.

  • Deze video kan worden embed

Jean-Pierre Nelk, leraar natuurkunde op Stedelijk Gymnasium Schiedam, richtte op zijn school een Maakplaats op. In de video legt hij uit wat deze Maakplaats zo populair maakt. 

Leren in een betekenisvolle context

In Maakonderwijs moeten leerlingen niet alleen een product bedenken of ontwerpen, maar ook daadwerkelijk maken. Nelk: ‘Het Stedelijk Gymnasium Schiedam heeft een cognitief gericht curriculum. Het is fijn voor onze leerlingen dat zij in de Maakplaats niet alleen de ruimte krijgen om te leren met hun hoofd, maar ook met hun handen.’

De Maakplaats is een leeromgeving die de creativiteit van leerlingen stimuleert. Ze worden aangemoedigd hun verbeeldingskracht en vindingrijkheid te gebruiken om nieuwe ideeën en producten te bedenken en te ontwerpen. Zo ontwikkelen zij zich op speelse wijze als producent en als uitvinder. Dat zijn competenties die in de toekomst hard nodig zijn.  

Ambachtelijke en digitale vaardigheden

Omdat leerlingen zelf producten moeten maken, leren ze omgaan met nieuwe technologie zoals 3D-printers, lasersnijders en drones. Ze leren met diverse technieken en gereedschappen omgaan en deze vervolgens toe te passen in hun eigen project. Maakonderwijs doet niet alleen een beroep op ambachtelijke vaardigheden zoals figuurzagen en solderen, maar ook op digitale vaardigheden zoals programmeren en 3D-tekenen. 

Andere voordelen van maakonderwijs

Leerlingen leren in de Maakplaats met hun hoofd, handen en hart. Dit zorgt voor actieve betrokkenheid, plezier en verdieping in het leren. Ook biedt het ruimte voor verschillende talenten. Verder oefenen vaardigheden zoals samenwerken en creatief en oplossingsgericht denken. Nog een voordeel is dat leerlingen meer interesse krijgen voor techniek en ze daardoor later eerder voor een technische opleiding zullen kiezen. Belangrijk, want op de arbeidsmarkt is er een groot tekort aan technisch opgeleide mensen. 

<Meer weten?


Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.