praktijk

Thematisch onderwijs in groep 2-3

lerarenredactie | bijgewerkt op 19 september 2014

  • PO
  • embed video

    <iframe width="440" height="270" src="https://www.leraar24.nl/api/video/218124548/embedded/thematisch-onderwijs-in-groep-2-3" frameborder="0" allowscreen></iframe>

Omdat de overgang van groep 2 naar groep 3 een grote stap is, werkt basisschool De Doolgaard al jaren met een groep 2-3 combinatie. De kinderen leren veel van elkaar. De kleuters pikken al wat op van de kinderen van groep 3 en krijgen zo interesse voor letters, woorden en cijfers. Aan de andere kant kan ook aan de spelbehoefte van groep 3 meer ruimte worden gegeven. Op deze manier wordt de stap van groep 2 naar groep 3 minder groot gemaakt.

Het onderwijs wordt vormgegeven met betekenisvolle thema’s voor zowel groep 2 als groep 3. Vanuit het thema wordt er een rijke leeromgeving gecreëerd met als kerndoel een goede lezer en schrijver worden. Hieraan kan elk kind op zijn eigen niveau werken. Ook het hele leesproces vindt plaats vanuit betekenisvolle thema’s.

Veel scholen werken al thematisch maar vinden het eng om de taal-leesmethode volledig los te laten. Lea Thijsen en Loes Hesen laten zien hoe je van kinderen goede en gemotiveerde lezers maakt zonder gebruik te maken van een aanvankelijk leesmethode.

Nog vragen?

Leraar24, het LerarenOntwikkelFonds en de Kennisrotonde helpen je graag.

Stel je vraag!

geef jouw waardering:

(klik om te waarderen)

Schrijver Marion Steeghs | 19-02-2016
Reactie Eerste keer dat ik het filmpje zie. Voorbeeld voor andere scholen!
Schrijver Annemie Zwets-Mooren | 15-10-2014
Reactie Dit is mooi om te zien Lea en Loes. Ik ben trots op jullie. Een parel in het onderwijs!!

Schrijf zelf een reactie

Als je je e-mailadres invult kunnen wij reageren op je reactie. Het e-mailadres wordt niet op de site getoond.

Gerelateerd