Leraar24 logo
De Kinderboekenambassadeur zorgt voor leesbevordering
praktijk
po

De Kinderboekenambassadeur zorgt voor leesbevordering

Nine Tissen, leerling van groep 8, werd door BiblioNu aangesteld als kinderboekenambassadeur voor de gemeente Horst aan de Maas. Als Kinderboekenambassadeur bedenkt zij elke maand een activiteit die het lezen van boeken stimuleert zoals het voorlezen aan kleuters of het geven van interviews en boekpresentaties. Zo wil ze kinderen enthousiast maken voor lezen. In deze video zie je dat Nine een schrijversbezoek van Jacques Vriens heeft georganiseerd voor haar eigen klas.

  • Embedcode

De Kinderboekenambassadeur promoot met een maandelijkse activiteit het lezen van kinder- en jeugdboeken. De belangrijkste boodschap van de Kinderboekenambassadeurs is ‘Lezen is leuk. Lezen is leerzaam. Lezen maakt je een beter mens. Het helpt je om verder te komen in het leven’. Deze stellingen zijn wetenschappelijk bewezen.

Landelijk zijn er ook Kinderboekenambassadeurs

Ook de landelijke Kinderboekenambassadeurs promoten met diverse activiteiten het lezen onder kinderen en jongeren. Meestal zijn het bekende schrijvers. Jacques Vriens, Jan Paul Schutten, Monique en Hans Hagen hebben deze functie al op zich genomen. 

Jacques Vriens, de landelijke Kinderboekenambassadeur van 2013 tot 2015, heeft enkele tips voor leraren om lezen in de klas te bevorderen:

  • Straal als school uit dat je lezen en leesbevordering belangrijk vindt. Creëer hier tijd en budget voor.
  • Lees regelmatig voor of zet een luisterboek op. Maak er een sfeervolle activiteit van.
  • Plan structureel tijd in voor vrij lezen en zorg voor een gevarieerd aanbod van boeken. 
  • Houd regelmatig een boekenkring over de boeken die de leerlingen gelezen hebben. Zo kunnen de kinderen elkaar enthousiast maken voor boeken. 

Meer weten over het belang van leesbevordering?

Stichting Lezen heeft diverse artikelen met feiten over lezen en leesbevordering. Ook vind je veel informatie over lezen en leesgedrag via de website Leesmonitor.nu

Op Leraar24.nl vind je diverse publicaties met informatie en mooie praktijkvoorbeelden waarmee je lezen stimuleert:

  • Voorlezen en vertellen zorgt er vaak voor dat kinderen later ook meer zelf gaan lezen. Tips voor voorlezen en vertellen vind je in Spannend en goed voorlezen doe je zo.
  • Met de Verteltas en Culturele verteltas wordt zowel de taalontwikkeling als de ouderbetrokkenheid gestimuleerd.
  • In de aanpak Vrij lezen zijn leesmotivatie en woordenschat het uitgangspunt.

Thema

Curriculum

Onderwerpen

Nederlands

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.


Leraar24 is een samenwerking tussen