De Kinderboekenambassadeur zorgt voor leesbevordering
praktijk
Leesbevordering po

De Kinderboekenambassadeur zorgt voor leesbevordering

Nine Tissen, leerling van groep 8, werd door BiblioNu aangesteld als Kinderboekenambassadeur voor de gemeente Horst aan de Maas. In die rol bedenkt zij elke maand een activiteit boeken lezen stimuleert. Zo wil ze kinderen enthousiast maken voor lezen.

  • Deze video kan worden embed

De Kinderboekenambassadeur promoot met een maandelijkse activiteit het lezen van kinder- en jeugdboeken. De belangrijkste boodschap van de Kinderboekenambassadeurs is: ‘Lezen is leuk. Lezen is leerzaam. Lezen maakt je een beter mens. Het helpt je om verder te komen in het leven.’ Deze stellingen zijn wetenschappelijk bewezen.

Tips om lezen te bevorderen

Ook de landelijke Kinderboekenambassadeurs promoten met diverse activiteiten het lezen onder kinderen en jongeren. Meestal zijn het bekende schrijvers. Jacques Vriens, Jan Paul Schutten, Monique en Hans Hagen hebben deze functie al op zich genomen. 

Jacques Vriens, de landelijke Kinderboekenambassadeur van 2013 tot 2015, heeft enkele tips voor leraren om lezen in de klas te bevorderen:

  • Straal als school uit dat je lezen en leesbevordering belangrijk vindt. Creëer hier tijd en budget voor.
  • Lees regelmatig voor of zet een luisterboek op. Maak er een sfeervolle activiteit van.
  • Plan structureel tijd in voor vrij lezen en zorg voor een gevarieerd aanbod van boeken. 
  • Houd regelmatig een boekenkring over de boeken die de leerlingen gelezen hebben. Zo kunnen de kinderen elkaar enthousiast maken voor boeken. 

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.