Professioneel statuut op het Atlas College
praktijk
vo

Professioneel statuut op het Atlas College

Op het Atlas College in Hoorn is een aantal jaren geleden een personeelsplatform opgericht. Via dit breed gedragen platform denken leraren mee over het onderwijskundige beleid van de school. Alle onderwijskundige zaken worden besproken en het personeelsplatform geeft advies aan de directie.

  • Embedcode

In het personeelsplatform van het Atlas College zitten 18 leraren – die elk een sectie vertegenwoordigen, lid zijn van de MR, van de OOP – en de directeur. De zeggenschap is informeel geregeld. Dat is kenmerkend voor deze school, waar leraren veel vrijheid hebben en waar leraren grenzeloos vertrouwen krijgen. De kwaliteit van het onderwijs bewaken ze gezamenlijk. Op het Atlas College vinden ze dat deze zeggenschap van leraren niet vastgelegd hoeft te worden in een professioneel statuut. Een statuut ‘leeft niet’. Als je de inspraak voor leraren op papier wilt vastleggen, dan is iets als een personeelsplatform een hele goede.

Op schoolniveau en in dialoog

Ieder schoolbestuur stelt een professioneel statuut op in overleg met haar leraren. Dit staat in de Wet Beroep Leraar en het Lerarenregister die van kracht is geworden op 1 augustus 2017. Een professioneel statuut beschrijft vast hoe de zeggenschap van leraren op school is geregeld. Bij het vastleggen van deze zeggenschap is het belangrijk dat de afspraken op schoolniveau gemaakt worden en dat binnen school de dialoog hierover blijft plaatsvinden.

Meer over het professioneel statuut

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.