Hoe help je blinden en slechtzienden bij exacte vakken?
praktijk
so

Hoe help je blinden en slechtzienden bij exacte vakken?

Voor veel blinde en slechtziende leerlingen zijn exacte vakken lastig omdat deze gebruikmaken van visuele en grafische informatie, zoals tabellen en grafieken. Visio Onderwijs Grave, school voor leerlingen met een visuele beperking, zet daarom speciale hulpmiddelen in bij de lessen natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie.

  • Deze video kan worden embed

Visio Onderwijs Grave, cluster 1-school voor leerlingen met een visuele handicap, werkt met hulpmiddelen zoals een spraakcomputer, voelbare tekeningen en een 3D-printer. Zeker bij de exacte vakken zijn deze hulpmiddelen bij de ondersteuning van de uitleg en conceptvorming erg fijn.

5 hulpmiddelen voor leerlingen met een visuele beperking

Zet geschreven tekst om in gesproken tekst met spraaksynthese
Voor leerlingen die afhankelijk zijn van braille kan spraaksynthese een uitkomst zijn. Een computerstem spreekt wiskundige representaties uit, zoals tabellen en grafieken, zodat leerlingen met een visuele handicap ze ook kunnen begrijpen. Speciale software kan geschreven tekst omzetten in gesproken tekst. 

Maak voelbare tekeningen met de Tactipad
Met de Tactipad kunnen blinde en slechtziende leerlingen zelf voelbare tekeningen maken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld wiskundige figuren tekenen, verder uitbreiden of grafieken voorzien van extra informatie.

Maak ruimtelijke modellen met een 3D-printer
Een 3D-printer kan wiskundige modellen voor de leerlingen maken, zodat zij kunnen voelen hoe iets eruitziet. Hierdoor vormen ze een beter beeld van een tekening of beeld. 3D-modellen verduidelijken bijvoorbeeld grafieken en andere wiskundige (ruimtelijke) figuren.

Vervang de grafische rekenmachine door AllerCalc
AllerCalc is een rekenmachine op de computer voor slechtziende en blinde leerlingen. Teksten worden bijvoorbeeld via Word of spraaksynthese overgezet en de som wordt automatisch uitgerekend. AllerCalc is gratis en zorgt ervoor dat leerlingen sneller en efficiënter kunnen werken bij bijvoorbeeld het vak wiskunde. 

Geef uitleg met voelbare tekeningen
Tekeningbanden zijn ringbanden met voelbare tekeningen met uitleg in tekst (in braille of audio). Denk aan wiskundige symbolen en structuurformules. Je kunt ze naast of in plaats van gebruikelijke lesmaterialen gebruiken. 

Project Kies Exact

In het project Kies Exact werken Visio en Bartiméus samen om exacte vakken toegankelijker te maken voor leerlingen met een visuele handicap. Ze ontwikkelden een database met voorbeelden van bruikbare materialen per vak. Ook wordt de inzet van de hulpmiddelen beschreven. De materialen kunnen uitgeleend worden aan leraren en leerlingen.

Kies Exact

Meer weten?

  • Een cluster 1-school biedt onderwijs aan leerlingen met een visuele handicap. Lees meer op leraar24.nl over cluster1-onderwijs
  • Hoe bevorder je Leren leren op een cluster 1-school?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.