praktijk
po
vo
mbo
so

Actuele tips en tools voor onderwijs op afstand

Veel leraren hebben de afgelopen maanden door de coronamaatregelen onderwijs op afstand aangeboden. Ook nu scholen weer open zijn, blijft afstandsonderwijs belangrijk. Over en weer delen leraren informatie en ervaringen op social media. De beste blogs, tools, tips en stappenplannen vind je in dit artikel. 

Leraar geeft les op afstand en leerling bekijkt de les op een tablet

Leraren in heel Nederland werken intensief met elkaar aan onderwijs op afstand. Vragen die ze daarbij tegenkomen hebben te maken met ict: hoe kun je digitaal onderwijs geven? Welke tools zijn veilig en bruikbaar, welk digitaal lesmateriaal is bruikbaar? Hieronder vind je antwoorden op die vragen. Verder delen we voorbeelden en ervaringen van andere leraren.

Ict organiseren

Kennisnet biedt veel informatie over veilig organiseren van je ict om onderwijs op afstand te kunnen geven.

 • Het stappenplan #lesopafstand van Kennisnet helpt je met bepalen of de randvoorwaarden die nodig zijn om les op afstand te geven voldoende in huis zijn. In het plan staan ook concrete stappen waarmee je het onderwijs kunt plannen. 
 • Op lesopafstand.nl vind je een overzicht met tips en voorbeelden voor lesgeven op afstand voor po, vo en mbo. Je vindt er concrete stappenplannen met informatie over alle mogelijkheden die er zijn om onderwijs digitaal aan te bieden.
 • Bij gebruik van online tools is de veiligheid van gegevens en privacy van je leerlingen belangrijk. Ga direct naar de Kennisnet Appchecker of lees het artikel Wanneer is een app veilig voor gebruik in de les.
 • De website lesopafstand.nl biedt de privacy-quickscan aan, waarmee je de privacy toetst van verschillende applicaties aan de hand van vijf punten.

Online lessen, tools en toetsen

Op Leraar 24 schreven we al eerder over flexibel onderwijs op afstand en van welke tools en technieken je daarbij gebruik kunt maken. Het kan een hele klus zijn om een les op afstand te maken. Ook daar wordt veel informatie over gedeeld. Een selectie:

Hoe anderen het doen

Verschillende leraren hebben al ervaring met het lesgeven op afstand en zijn bereid die te delen. Heb je zelf een kant-en-klare les of tips die anderen ook mogen gebruiken? Laat het ons weten.

 • Nina van den Hurk, leraar van een kleutergroep, maakte elke dag een lesvideo met een opdracht aan het eind. Bekijk de video op NHNieuws en ga naar haar YouTube-kanaal.
 • Gertina Blanket maakte voor 5 havo schoolexamen 2 een les via Wikiwijs. De opzet van de les kan gebruikt worden om zelf lessen op deze manier uit te werken. Bekijk de wikiwijs les voor 5 havo
 • De Alan Turingschool uit Amsterdam deelt hun complete aanpak voor het lesgeven op afstand via een kwaliteitskaart. Download de kwaliteitskaart van de Alan Turingschool.
 • De KSE – een middelbare school uit Etten-Leur – deelt hun aanpak voor het lesgeven op afstand met behulp van Microsoft Teams.
 • Ilona Matla en Joanne Modderkerk bieden met de Probleem Universiteit op YouTube een wekelijkse uitdagende opdracht waarbij leerlingen een probleem op een creatieve manier moeten oplossen.
 • Meester Sander deelt in zijn blog veel tools die je kunt inzetten om leren op afstand mogelijk te maken.
 • Op de Antoon van Dijkschool, een cluster 3-school in Helmond, maken leraren elke dag een schooljournaal dat correspondeert met het lesmateriaal dat de leerlingen thuis doen. Bekijk bijvoorbeeld de video’s op Youtube van 20 maart of 25 maart.
 • Om het handelend leren bij kinderen in en om het huis te waarborgen, bedacht Annemieke Otten-Zantinge de Rekenchallenge en Taalchallenge. Deze challenges zijn te vinden op de website www.lerenvanatotz.nl en op de Facebook-pagina Leerchallenge.

Jouw ervaring

Dit artikel wordt voortdurend vernieuwd en aangevuld met meer en nieuwe ideeën. Heb je handige voorbeelden of andere tips en ideeën die goed werken? Laat het ons weten via info@leraar24.nl. Zo help je je collega-leraren om ook succesvol les op afstand te geven.

Thema

Leermiddelen

Onderwerpen

Leeromgeving


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.