‘Onderwijs is vaak gericht op taal, maar soms heeft een kind iets anders nodig’
levenslessen
po

‘Onderwijs is vaak gericht op taal, maar soms heeft een kind iets anders nodig’

Sinds Karin Steegstra-Kromdijk (56) leerlingen individueel begeleidt, kijkt ze anders naar het onderwijs, dat volgens haar soms te veel gericht is op taal. “Ik besef nu dat sommige kinderen geholpen zijn met beeld en beweging.”

© Privébeeld

In deze serie vertellen leraren over een belangrijke les die ze zelf hebben geleerd. Wil je ook een inspirerend verhaal delen over je onderwijscarrière? Mail ons.

Meer dan dertig jaar geleden rondde Karin Steegstra-Kromdijk (56) haar pabo-opleiding af. Door het lerarenoverschot was het destijds lastig om een baan te vinden. Steegstra-Kromdijk solliciteerde bij veel scholen, maar legde het af tegen leerkrachten met meer onderwijservaring. Bovendien ging de voorkeur regelmatig uit naar mannelijke kandidaten. Toen ze werd gevraagd om een uitgevallen collega te vervangen op een vrijeschool, greep ze die kans met beide handen aan. “Ik koos er niet bewust voor om les te geven op een vrijeschool, maar was dolblij dat ik een baan had.” 

Schriften door de lucht

Na jaren lesgeven op de vrijeschool was Steegstra-Kromdijk toe aan een nieuwe onderwijsuitdaging. Haar dochter, die op een montessorischool zat, liep achter op school. Thuis bijles geven werkte niet. “Ze had er geen zin in, en de schriften vlogen soms letterlijk door de lucht. Maar als ik haar op school begeleidde, ging het wel goed.” 

De aanwezigheid van Steegstra-Kromdijk viel ook de leraren op. Steeds vaker vroegen ze haar om leerlingen individueel of in kleine groepjes remedial teaching te geven. Dat beviel zo goed dat ze besloot zich om te scholen naar remedial teacher.

Sinds Steegstra-Kromdijk leerlingen individueel begeleidt, kijkt ze anders naar het onderwijs. “Ik besef nu hoe sterk ons onderwijs is gericht op taal, terwijl sommige leerlingen iets anders nodig hebben. Als remedial teacher probeer ik naar leerlingen te luisteren en daarop in te spelen.”

Meten met monsters

Onlangs wilde Steegstra-Kromdijk een leerling die moeite had met rekenen het metriek stelsel bijbrengen. Daarvoor gebruikt ze altijd een aflevering van Het Klokhuis. Na het kijken vraagt ze de leerlingen wat ze hebben gezien. “Meestal noemen ze dingen die met meten te maken hebben, zoals het kilometerbordje en de hectometerpaal. Maar deze leerling had het over de auto’s, schapen en het gras. Ze had gelijk, die waren er ook.” 

Het was voor Steegstra-Kromdijk een eyeopener: deze leerling had een andere aanpak nodig. Daarom gaf ze haar als huiswerkopdracht mee om voorwerpen te zoeken van een millimeter, een centimeter en een decimeter. De volgende les haalde de leerling van alles uit haar etui: een pleisterstrook van een decimeter, een wasknijper van een centimeter breed en een plantenstengel van een millimeter breed.

“We maakten die dag een decimonster, een vouwwerkje van een decimeter bij een decimeter. Uit zichzelf vroeg de leerling of ze daarmee het aanrecht mocht meten. Ze deed het heel nauwkeurig en kwam uit op tweeëntwintig decimonsters. Toen ik vroeg hoeveel centimeter dat was, antwoordde ze direct: ‘tweehonderdtwintig’. Als ik had gevraagd wat tweeëntwintig keer tien was, had ze het waarschijnlijk niet geweten. Maar door het visueel te maken, snapte ze het meteen.”

Bewegend leren

Sinds een aantal jaar is Steegstra-Kromdijk ook paardencoach. “Ik merk dat veel kinderen die ik begeleid, baat hebben bij een aanpak met beweging. Zo helpt het ze om op de rug van een paard van letter naar letter te gaan om woorden te spellen of sommen uit te rekenen.”

Als leerkracht op de vrijeschool was bewegend leren voor Steegstra-Kromdijk vanzelfsprekend, maar door haar ervaring op andere scholen besefte ze dat dit lang niet overal de norm is. Toch vindt ze het belangrijk dat leraren zich bewust zijn dat ieder kind anders is. “Het ene kind wordt gegrepen door een mooi verhaal, een ander is goed in tafels stampen, en weer een ander heeft visuele ondersteuning nodig. Hoe mooi is het als je daar als leraar op inspeelt, zodat je al je leerlingen kunt bereiken? Voor mij blijft dat elke dag een inspirerende zoektocht.”

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.