praktijk
vo

CKV in een betekenisvolle context

Bas Postma, cultuurcoördinator, is een vurig voorstander van individuele keuzes van leerlingen, ook bij leerlingen van het vmbo. ‘Je moet ze leren om zelf te kiezen uit het culturele aanbod’, vindt hij. Daarom maakt hij leerlingen attent op eigentijdse informatiebronnen, zoals websites (YouTube) en trailers van theatervoorstellingen. Hij biedt zijn vmbo-leerlingen op die manier kunst- en cultuuronderwijs in een betekenisvolle context aan.

  • Embedcode

Bas Postma, destijds cultuurcoördinator aan het Prisma van Cooth College (inmiddels omgedoopt tot Curio prinsentuin van cooth) in Breda, adviseert theaters om een ‘meet and greet’ met de acteurs te organiseren en vooral veel kaarten in de losse verkoop te houden, want jongeren reserveren niet vooraf. Ook biedt hij leerlingen vergelijkingsmogelijkheden, bijvoorbeeld tussen een voorstelling van ISH (breakdance) en van Het Nationale Ballet.

Hij confronteert leerlingen met zaken die niet zo voor de hand liggen, zoals een opname van de dwarsfluitist Chris Hinze en de Nederlands-Marokkaanse rapper Raymzter, die samen optraden in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. ‘Je moet er wel voor zorgen dat hun eerste bezoek een succeservaring oplevert’, nuanceert hij. ‘Anders wordt het vooroordeel bevestigd dat kunst niets voor hen is.’

Thema

Curriculum

Onderwerpen

Kunst & cultuur


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.