Verteltas: goed voor taal, cultuureducatie en ouderbetrokkenheid
Op de basisschool is de verteltas met leuke voorwerpen rond een thema een bekend attribuut. Dat heeft verschillende voordelen: het spreekt kinderen enorm aan en je kunt er goed de taalontwikkeling van kleuters mee stimuleren. Ook leren kinderen gemakkelijk over andere culturen. Sommige leraren maken samen met ouders een verteltas en dat vergroot de ouderbetrokkenheid. Bekijk hoe leraren dit in de praktijk brengen.
Op de basisschool is de verteltas een bekend middel om de taalvaardigheid van jonge kinderen te vergroten. De tas met aantrekkelijke leerzame voorwerpen, zoals een boek, speel- en leermateriaal, is het vertrekpunt om leerlingen voor te lezen, een verhaal na te spelen of muziek te luisteren.
Ouderbetrokkenhoud vergroten met verteltas
Op de 1e Katholieke Montessori basisschool De Regenboog werken ze al jaren met de verteltas, zo is te zien in bovenstaande video. De stoffen zakken bevatten allerlei leerzame voorwerpen rond een centraal thema. Er zit in ieder geval een prentenboek in. Zo kun je als leraar extra aandacht besteden aan een onderwerp uit het boek en dat met de leerlingen bespreken. Dat helpt kinderen om er zelf ook over te praten, het stimuleert hun taalbegrip en ze ontwikkelen een grotere woordenschat. De leraren maken de tassen samen met de ouders, wat veel bijdraagt aan een positief contact. Het helpt ouders om ook thuis samen met hun kind te lezen.
Verteltas voor cultuureducatie
Op de Odaschool in Weert gebruikt onderwijsassistente Nikki Verkennis de verteltas ook voor cultuureducatie, om kinderen in de onderbouw meer te leren over andere culturen. Een moeder met een Marokkaanse achtergrond heeft bijvoorbeeld geholpen bij het samenstellen van een verteltas. Zo leren de kinderen meer over Marokkaanse feestdagen en bespreken ze culturele verschillen en overeenkomsten op een speelse en positieve manier. De tas bevat verder informatiebladen, een leeswijzer en een feedbackschriftje. Leerlingen mogen de tas ook mee naar huis nemen om samen met ouders te lezen bijvoorbeeld.
Meer weten?
- De Leesmonitor van Stichting Lezen geeft een overzicht van onderzoek naar de effecten van voorlezen.
- Lees de artikelen op Leraar 24 over goed en spannend voorlezen, het gebruik van een voorleesfilm om beter te leren lezen of interactief voorlezen en Hoe interactief voorlezen de taalvaardigheid vergroot