praktijk
po
vo
mbo

Paleis Het Loo: een levendig museumbezoek met actieve lesprogramma’s

Een museumbezoek stoffig, gedateerd en vooral geschikt voor leerlingen van groep 8? Daar denken ze bij Paleis Het Loo heel anders over! De museumdocenten van Het Loo bieden een breed aanbod van onderwijsprogramma’s voor alle leeftijden.

  • Embedcode

Paleis Het Loo werkt graag samen met het onderwijs. De afdeling Educatie bestaat uit ervaren leraren die iedere doelgroep een lesprogramma biedt. Dit programma sluit aan op de wensen en behoeften van de groep. Tijdens een museumles kunnen de leerlingen op een actieve manier kennismaken met de Oranje-geschiedenis en het koninklijk leven. In kleine groepjes en met eigen opdrachten gaan de leerlingen op pad, onder begeleiding van de museumdocent.   

Van prentenboek tot groen-opleiding

Ieder lesprogramma bestaat uit een voorbereidende les in de klas, voorafgaand aan het museumbezoek. Leerlingen weten wat hen te wachten staat op Paleis Het Loo. Zo maak je het bezoek nog meer een onderdeel van de lesstof op school.  

Vanwege een vernieuwing en verbouwing is het paleis gesloten tot medio 2021. De lesprogramma’s vinden van april tot en met september plaats in de baroktuin en het stallencomplex. Kleuters kunnen in die maanden op pad aan de hand van een prentenboek, dat is geïntroduceerd in de voorbereidende les op school. Zowel de midden- als de bovenbouw kan kiezen uit een lesprogramma in de stallen of de tuinen van het paleis.

In de winterperiode gaat Het paleis op reis! De museumdocenten geven met de mooiste verhalen, bijzondere materialen en afwisselende werkvormen een museumles in de klas. Ieder lesprogramma kent een voorbereidende en afrondende les die de leraar zelf in de klas zelf kan uitvoeren. Tijdens de museumles in de klas wordt de groep begeleid door een museumdocent.

Ook voor het vo zijn er programma’s voor vakken als ckv, geschiedenis en kunst, zowel in de tuin van Het Loo als in de klas. Leerlingen uit het beroepsonderwijs kunnen op Paleis Het Loo terecht voor bijvoorbeeld de groen-opleidingen: de baroktuin is de perfecte locatie voor een museumles met deze doelgroep. 

Meerwaarde van een museumbezoek

Heb je zelf als leraar nog een ander idee voor een museumbezoek? De museumdocenten van Paleis Het Loo denken graag met je mee. Paleis Het Loo staat open voor samenwerking met alle scholen. Marlies van Ravenswaaij, hoofd educatie Paleis het Loo, zegt: “Een bezoek aan een museum moet méér zijn dan een leuk uitje, het moet een meerwaarde hebben ten opzichte van wat leerlingen toch al moeten leren uit een boek. En daar werken we graag aan mee.” 

Meer weten?

Meer weten over musea en educatie? Lees het Leraar24-artikel over museumeducatie of lees meer over het programma en de mogelijkheden van Paleis Het Loo.

Thema

Curriculum

Onderwerpen

Kunst & cultuur


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.