Uitgaan van kwaliteiten van kinderen met kernreflectie
praktijk
po

Uitgaan van kwaliteiten van kinderen met kernreflectie

De methode Kernreflectie gaat uit van de kernkwaliteiten van mensen. Dit zijn kwaliteiten die echt van binnenuit komen. De visie van de methode is dat leren en werken makkelijker gaat als je uitgaat van kernkwaliteiten, zowel bij jezelf als bij anderen. Bij Kernreflectie leer je om je eigen kernkwaliteiten te benoemen, maar ook om ze te zien bij een klasgenoot of collega. Hierdoor ontstaat er meer plezier, gedrevenheid en positiviteit.

  • Deze video kan worden embed

Ieder mens beschikt over kernkwaliteiten. Je kunt ze ontwikkelen door ze positief te benaderen. Voordat je kernkwaliteiten goed kunt inzetten, moet je weten wat jouw kernkwaliteiten zijn. In dit artikel lees je hoe je met kernreflectie en het benoemen van kernkwaliteiten het zelfbewustzijn van kinderen vergroot zodat ze vanuit intrinsieke motivatie kunnen leren. 

Uitgaan van kernkwaliteiten

Kernreflectie is een manier van reflecteren. Als reflectie doorgaat tot de kern van iemands persoonlijkheid, spreken we over kernreflectie. Om tot die kern te komen wordt gebruik gemaakt van het ui-model. Dit model laat de steeds diepere lagen van een mens zien. Aan de buitenkant zit het gedrag, dat wat een ander ook ziet.  Daarna komen de eigen competenties en overtuigingen. Wanneer je een stap verder naar binnen gaat kom je bij je eigen identiteit. Helemaal binnenin zit de laag van betrokkenheid. Daar zitten je diepste waarden, idealen en je missie. Als je vanuit je diepste kern werkt, ga je sneller, diepgaander en gemotiveerder leren. Je raakt dan in een flow. 

Kernreflectie bestaat uit enkele onderdelen

De kernreflectiebenadering bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Kernfeedback geven
  • Liften: nadenken over denken, willen, voelen en doen
  • Idealen verwoorden
  • Eigen overtuigingen onderzoeken

In de onderstaande video zie je wat de begrippen betekenen, welk doel ze hebben en welke vorm ze krijgen in de klas. Ook is te zien hoe leerlingen en leraren kernreflectiebegrippen inzetten in de onderlinge communicatie. 

  • Deze video kan worden embed

Implementatie van kernreflectie

Kernkwaliteiten werken door in de gehele schoolorganisatie. Ze zijn bijvoorbeeld belangrijk in de omgang tussen leraren, leerlingen en schoolleiders. Mensen benaderen elkaar op hun sterke punten wat een positief gevoel geeft en waardoor het contact beter wordt. 

In de onderstaande video vertellen leraren, leerlingen en ouders hoe zij de methodiek ervaren en welk effect de positieve benadering heeft. Hoe is de methode geïmplementeerd in de onderwijspraktijk en wat betekent dit voor de vaardigheden van leraren?

  • Deze video kan worden embed

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.