RALFI helpt zwakke lezers naar hoger niveau
praktijk
po

RALFI helpt zwakke lezers naar hoger niveau

Leerlingen die langdurig blijven hangen op hetzelfde leesniveau kunnen baat hebben bij het leesprogramma RALFI. Als zwakke lezers regelmatig extra lezen in kleine groepjes en positieve feedback krijgen, maken ze goede vorderingen. Juist moeilijke teksten lezen helpt ze verder.

  • Deze video kan worden embed

RALFI is een interventieprogramma voor leerlingen die langdurig traag blijven lezen en niet komen tot het niveau van automatisering. De afkorting RALFI staat voor:

  • Repeated: herhaald lezen
  • Assisted: ondersteuning bieden
  • Level: de moeilijkheidsgraad
  • Feedback: feedback geven
  • Interaction: enthousiast reageren op de inhoud
  • Instruction: voorlezen en voorzeggen

Het RALFI-programma is bedoeld voor leerlingen die na een intensieve interventieperiode nauwelijks vooruitgang boeken na groep 3. Het helpt vooral zeer zwakke lezers van wie het AVI-niveau stagneert. Het gaat om leerlingen die de spellende leeshandeling wel grotendeels beheersen, maar die toch traag blijven lezen.  

Zwakke lezers op hoog niveau laten lezen

Naast herhaald, ondersteunend en veel lezen staat het leesbegrip centraal in de RALFI-methode. De interesse van de kinderen staat voorop. Om de leesvloeiendheid te bevorderen lezen de leerlingen een motiverende tekst op een hoog leesniveau, die ze gedurende een week herhaaldelijk lezen. In de video is dat bijvoorbeeld een tekst over Harry Potter.  

Directe en positieve feedback is essentieel bij RALFI

Het maken van leesfouten wordt zoveel mogelijk voorkomen door voorlezen en voorzeggen. De leraar geeft direct feedback als de leerling een fout maakt en wacht niet totdat hij de hele zin heeft gelezen. Dit voorkomt dat een leerling het woord verkeerd in zijn geheugen opslaat. Positieve feedback is een essentieel onderdeel van de aanpak. RALFI wordt uitgevoerd in een klein, homogeen groepje zwakke lezers. Ze kunnen binnen of buiten hun vaste groep oefenen. De lezers hoeven niet noodzakelijk hetzelfde AVI-niveau te hebben.

Meer weten over leesonderwijs?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en idee├źn voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.