Actieve rekenoefeningen met getalkaartjes
praktijk
po

Actieve rekenoefeningen met getalkaartjes

In dit artikel zie je hoe je met getalkaartjes de reguliere rekenlessen kunt verrijken. Met getalkaartjes tot en met 20 kun je leuke, gevarieerde oefeningen doen, geschikt voor alle groepen van de basisschool. Leerlingen zijn zodoende gemotiveerd en actief bij de les betrokken en worden uitgedaagd om zich wiskundig te ontwikkelen.

  • Deze video kan worden embed

De getalkaartjes tot 20 zijn ontwikkeld door Parwo (Passend Reken- en Wiskunde-onderwijs) om de reguliere rekenlessen te verrijken. De gevarieerde oefeningen kosten weinig voorbereidingstijd of nakijkwerk.

Hieronder zie je hoe leraren drie voorbeelden van getalkaartjes tot en met 20 gebruiken: voor rekenbingo, oefenen met de telrij en sommendictee.

Rekenbingo

Sjoerd Kivit, leraar groep 4 van basisschool ’t Palet in Den Bosch, gebruikt de getalkaartjes voor een rekenbingo. Dit levert een leuke en eenvoudige rekenles op. Bekijk de video om te weten op welke manieren je een rekenbingo aanpakt. Ook zie je een voorbeeld van een rekenbingo in groep 8.

  • Deze video kan worden embed

Structuur aanbrengen in de telrij

Logisch structuur aan kunnen brengen in de telrij is cruciaal voor de wiskundige ontwikkeling van leerlingen. In groep 3 en 4 op basisschool ’t Schrijverke oefenen leerlingen het ordenen en structureren van de telrij spelenderwijs met getalkaartjes. Bekijk de video als je wilt zien hoe dit in zijn werk gaat. 

  • Deze video kan worden embed

Sommendictee

Het sommendictee is in veel klassen een manier om vlot leren rekenen te oefenen. Dit reguliere sommendictee – antwoorden op sommen opschrijven die de leraar zegt – zorgt niet vaak voor enthousiasme bij leerlingen. Maar het kan anders. In deze video is te zien hoe op de Paus Johannes School in Den Bosch getalkaartjes het sommendictee actiever maken. 

  • Deze video kan worden embed

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.