Spelenderwijs de tafels oefenen
praktijk
po

Spelenderwijs de tafels oefenen

Leren hoofdrekenen met tafelsommen is voor sommige leerlingen een uitdaging. Met creatieve oplossingen kun je leerlingen helpen bij het automatiseren van de tafels. Bekijk de video’s voor inspiratie en tips.

© Nieke Martens

In de volgende vier video’s vind je voorbeelden van hoe je de tafels spelenderwijs aanleert. Van sommen rappen tot tafelbingo. 

Tafels rappen

Op basisschool de Klaverweide in Almere hebben sommige leerlingen moeite met het automatiseren van de tafels. In de video legt leraar Arno Bogers uit hoe hij met een rap de tafels oefent met deze leerlingen. Dat blijkt goed te werken voor muzikale leerlingen. Borgers gaat met deze aanpak uit van de principes van meervoudige intelligentie

  • Deze video kan worden embed

Lastige tafels oefenen met een spel

Sommige tafelsommen zijn lastig voor leerlingen, bijvoorbeeld de tafel van 7 en 8. Sjaak van Moorsel, leraar van groep 5-6-7 op OBS de Uilenspiegel in Boekel, heeft verschillende methodes om leerlingen te helpen bij het automatiseren van tafels. Zo neemt hij tafeldictees af en oefent hij tafelsommen met een quiz, een tafelbingo en het spel Weekend Miljonairs.

  • Deze video kan worden embed

Leerlingen maken instructievideo’s

Marie-José van Groenendael, leraar op basisschool Klinkers in Tilburg, gebruikt instructievideo’s om leerlingen iets ingewikkelds uit te leggen. Niet alleen de leraar, maar ook leerlingen kunnen in een video laten zien wat ze geleerd hebben. Van Groenendael vindt het vooral goed om aan te sluiten bij de manier waarop leerlingen graag leren. Zo krijgen ze met een instructievideo de kans om zich op hun manier moeilijke stof, zoals tafels automatiseren, eigen te maken. De leerlingen maken foto’s of video’s met hulp van de leraar en andere leerlingen kunnen deze weer terugkijken.

  • Deze video kan worden embed

De tafels oefenen met broekzakbriefjes

Leraar Cathe Notten legt in de video uit hoe zij een leerling in groep 6 van basisschool De Uilenspiegel in Boekel helpt met tafels leren. Bij het oefenen van de tafels blijkt vaak snel welke sommen een leerling direct weet en welke hij lastig vindt. Om de leerling hierbij te helpen bedacht Notten een trucje dat ze laat zien in onderstaande video.

  • Deze video kan worden embed

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.