praktijk
vo
so

Breng het ondernemerschap over met Ondernemen doe je zo!

Met het programma Ondernemen doe je zo! maken leerlingen in acht lessen kennis met theorie en praktijk rondom ondernemerschap. Ze krijgen workshops van experts uit de praktijk, interviewen een ondernemer in de buurt, maken een bedrijfsanalyse en stellen een verbeterplan op. De leerlingen presenteren hun bevindingen tijdens een feestelijke slotbijeenkomst. Coaches uit het bedrijfsleven en zelfstandige ondernemers begeleiden de leerlingen tijdens het programma.

  • Embedcode

Het programma Ondernemen doe je zo! geeft vmbo-leerlingen een realistisch beeld van de dagelijkse praktijk van het ondernemen. Het doel is om te laten zien wat ondernemerschap in de praktijk betekent. Leerlingen leren dat ondernemen soms betekent dat je vrije tijd moet opgeven, startende ondernemers vaak minder verdienen dan het minimumloon en dat het runnen van een eigen zaak een grote verantwoordelijkheid is.

Effectiviteit van Ondernemen doe je zo!

Ondernemen doe je zo! is ontwikkeld door JINC. Zij deden onderzoek naar de effectiviteit van het programma. De leerling leert  met het programma of het ondernemerschap iets voor hem is. Daarnaast oefenen leerlingen met ondernemersvaardigheden, zoals samenwerken, presenteren en budgetteren. Na het doorlopen van het programma hebben leerlingen een realistischer beeld van ondernemen.

Het programma wordt positief gewaardeerd en leerlingen hebben na afloop veel meer kennis over het ondernemerschap. JINC biedt nog meer projecten aan waarbij leerlingen kennismaken met allerlei beroepen, ontdekken welk werk bij hun talenten past en leren te solliciteren.

Inspiratie voor ondernemerschap in het onderwijs

Op Leraar24 vind je meer praktijkvoorbeelden van ondernemerschap in de klas.

  • Horecastudenten van het Deltion College in Zwolle leren ondernemersvaardigheden door het runnen van een eigen mini-onderneming binnen de school. De leerlingen bedenken een concept en voeren het uit. Zo ervaren ze wat er allemaal bij het opzetten en uitvoeren van ondernemersplannen komt kijken.
  • Leerlingen van Technisch College Velsen en het Gymnasium Felisenum runnen samen een superkartteam. De leerlingen passen de kart zo aan dat hij snel en duurzaam wordt. Daarnaast regelen ze zelf de PR en het werven van sponsors. Een mooie combinatie tussen bèta, techniek en ondernemerschap.Johan Willemse | 24 maart 2020

Startende ondernemers zullen het belang van een goed gefinancierde onderneming belangrijk is, immers je zult kosten maken en betalingsverplichtingen hebben (naar personeel of leveranciers bijvoorbeeld). Niks is vervelender dan wachten totdat je geld hebt ontvangen van je klant voor een geleverde dienst of product. Daarom is het belangrijk om ook de kasstroom van je bedrijf gezond te houden. Dit kan door een financiering aan te vragen, maar veel startende ondernemers zullen bij de bank geen lening kunnen verkrijgen. Veel startende ondernemers kijken dan naar factoring. Dit is een vorm van voorfinancieren van je facturen. Je krijgt je geld van je factuur snel uitbetaald en hoeft niet 30 of 60 dagen te wachten totdat het geld op je rekening is. Een mooi startpunt is www.factoring-offerte.nl waar je als MKB ondernemer, of starter kunt kijken wat factoring voor jouw onderneming kost. Factoring is overigens niet voor elk bedrijf geschikt: je zult zakelijke facturen moeten hebben, en pas factureren nadat je het product of dienst hebt geleverd.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.