praktijk
po

Spelstimulering: demonstratiespel

Peuters en kleuters leren door te spelen. Bij de VVE-methodiek Speelplezier wordt spelstimulering en spelbegeleiding dagelijks ingezet om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Je stimuleert de spelontwikkeling door regelmatig voor te spelen.

  • Embedcode

Rollenspel is de hoogste en de belangrijkste vorm van spel. Kinderen die rollenspel spelen, spelen in overleg met anderen de wereld om hen heen na en zetten die naar hun hand. Kinderen die veel rollenspel spelen, leren om zich in te leven in anderen. Ze leren denken over het denken van anderen. Ze ontwikkelen een theory of mind. Ze maken al spelend de wereld om hen heen eigen.

Voorbeeld
Kinderen hebben voorbeelden nodig. Volwassenen zullen kinderen moeten leren spelen door zelf voor te spelen. Voorspelen in de grote groep is effectief, alle kinderen worden geïnspireerd. Door spelinhouden te demonstreren kunnen er ook nieuwe woorden worden geïntroduceerd. We vangen dan twee vliegen in een klap, kinderen gaan beter spelen en praten.

Grote groep
Omdat het van belang is dat er regelmatig wordt voorgespeeld werkt Speelplezier met speel-leerroutines in de grote groep. Zowel de peutergroepen als de kleutergroepen werken thematisch. Door het thema loopt een rode draad, een speelverhaallijn. De volwassene speelt iedere dag iets voor en stimuleert de kinderen om zelf dat spel of handelingen eruit te gaan spelen en daarop voor te borduren.

Thema

Didactiek

Onderwerpen

Spelend lerenSharon | 19 januari 2018

Hallo,
Voor mijn verslag over spelbegeleiding zou ik dit filmpje graag als bron willen gebruiken. Wat is de APA die ik kan toevoegen aan mijn literatuurlijst?
Met vriendelijke groet,
Sharon


Annita Niemark | 20 mei 2013

Hallo, ik ben een peuterspeelzaalleidster van stichting spelenderwijs en ik zou heel graag jullie video's willen downloaden. Zou dit mogelijk zijn want ik vind het erg leuk beeldmateriaal om te gebruiken bij ouderavonden. Met vriendelijke groet, Anita Niemark PSZ De Klauterkabouter in Amstenrade

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.