praktijk
po

Barbie in de bouwhoek: creatief spel voor jongens en meisjes

De bouwhoek is in menig kleuterlokaal een hoek waar vooral de jongens heerlijk spelen. Het is echter belangrijk om ook meisjes te stimuleren tot activiteiten in de bouwhoek. Zo bied je alle kinderen in de klas de ontwikkelingskansen die eigen zijn aan de bouwhoek: oriënteren in de ruimte, inzicht in vormen en getallen, sociale ontwikkeling en probleemoplossend denken.

  • Embedcode

Daniëlle Douven van basisschool Onder de Linde en José Hillen van BCO Onderwijsadvies laten zien hoe je van deze typische jongenshoek een creatieve spelomgeving voor jongens én meisjes maakt. Sleutelwoorden hierbij zijn varieer met materiaal, creëer mogelijkheden voor rollenspel en speel het spel mee!

Meisjes motiveren voor de bouwhoek

Meisjes zijn moeilijker te motiveren voor de bouwhoek. Dat is jammer want de bouwhoek biedt veel ontwikkelingskansen. Een effectieve manier om meisjes te motiveren is door het inzetten van ander spelmateriaal, of door er als leraar voor te zorgen dat de activiteiten aansluiten bij het thematisch werken. Met verkleedmaterialen bouw je de bouwhoek om tot een spelhoek, waar leerlingen manipulerend spel of een rollenspel kunnen spelen. Zo past de hoek beter binnen de belevingswereld van meisjes. Ze krijgen met rollenspel de kans hun bouwwerken te associëren met de voor hen bekende leefwereld en daarin te spelen. Betrek eventueel ook de huishoek bij de bouwhoek (Van der Heijden, 2015).

De ontwikkeling van de leerling in de bouwhoek

Het is belangrijk dat de leraar kennis heeft van de bouwfasen waar een leraar zich in kan bevinden. Zo kan de leraar het aanbod en begeleiding aanpassen op de fase waar de leerling zich in bevindt. Leerlingen verkennen eerst de mogelijkheden van het materiaal. Dit noemen ze manipuleren. Na deze fase krijgen leerlingen steeds meer de behoefte om de werkelijkheid na te bouwen.

  1. Sjouwen, verplaatsen en manipuleren
  2. Herhaling en stapelen
  3. Omheiningen
  4. Overbruggen
  5. Patronen en symmetrie

Meer weten?

Wil je meer lezen over hoe je van de bouwhoek een rijke leeromgeving maakt? Lees dan het artikel Bouwen aan de bouwhoek. Of volg de Pinterestpagina van BCO Onderwijs voor inspiratie en bouwvoorbeelden. In de Leraar24-publicatie Rekenen: bouwen lees je hoe leerlingen inzicht krijgen in ruimtelijke verhoudingen door het bouwen van constructies.

Thema

Didactiek

Onderwerpen

Spelend leren


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.