Praktijk en theorie gaan samen bij entreeopleiding First Class
praktijk
mbo

Praktijk en theorie gaan samen bij entreeopleiding First Class

Op het MBO Amersfoort gaan de entreeleerlingen echt aan het werk. MBO Amersfoort heeft restaurant First Class opgericht waardoor leerlingen direct alle theorie in de praktijk kunnen toepassen. Zo leren zij sneller en met meer plezier.

  • Deze video kan worden embed

Frits van Dasselaar, clustermanager op MBO Amersfoort, heeft samen met een grote horecaonderneming restaurant First Class opgericht. Van Dasselaar: “Met leerlingen aan een entreeopleiding is altijd iets aan de hand. Dit kunnen leer- of gedragsproblemen zijn, maar ook een gebrek aan motivatie of sociale factoren. Daarom passen wij het onderwijs zodanig aan dat het past bij deze leerlingen.”

De entreeopleiding vervangt sinds augustus 2014 de AKA (arbeidsmarkt gekwalificeerd assistent) en niveau 1-opleidingen. Jongeren zonder diploma worden in een jaar voorbereid op een mbo 2-opleiding of op de arbeidsmarkt in een assistent-functie. De leerlingen ontwikkelen in dit jaar de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor de arbeidsmarkt. De praktijk staat centraal en de leerlingen krijgen intensieve coaching en loopbaanbegeleiding om uitval te voorkomen. Leerlingen kunnen een entreeopleiding volgen als ze niet voldoen aan de toelatingseisen voor een mbo 2-opleiding of hoger. Ook moet de leerling op 1 augustus minimaal 16 jaar zijn.

First Class heeft maatschappelijk doel

Annet Seevink is de bedrijfsleider van First Class. Zij benadrukt dat First Class een maatschappelijk doel heeft. Deze entreeopleiding leidt leerlingen op tot horeca-assistent. De leerlingen gaan niet naar school, maar volgen theorie en praktijk volledig in het bedrijf. Seevink: “De leerling komt samen met ouders of begeleiding vanuit school op intakegesprek. Daarvoor hebben wij al goed contact met de school van herkomst, zodat we kunnen beoordelen welke begeleiding de leerling nodig heeft. Tijdens het gesprek merken we al snel of de leerling geschikt is voor de opleiding.”

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.