praktijk

LOF-initiatief: De Maakplaats

lerarenredactie | 03 februari 2017

  • VO
Jean-Pierre Nelk heeft subsidie en begeleiding van het LerarenOntwikkelFonds gekregen om De Maakplaats te kunnen vormgeven. In de video legt hij uit wat De Maakplaats inhoudt en wat het LOF voor hem betekent.
  • embed video

    <iframe width="440" height="270" src="https://www.leraar24.nl/api/video/217969733/embedded/de-maakplaats" frameborder="0" allowscreen></iframe>

Het Stedelijk Gymnasium Schiedam heeft na het succes van de robotica-pilot besloten het project uit te breiden naar de hele school. Ruim 25 leerlingen komen op 10 vrijdagmiddagen naar de Makerspace (Maakplaats) van de school. Het is niet meer alleen beperkt tot robots en hun toepassingen, maar betreft techniek in de volle breedte van het woord.

Techniek

Met behulp van moderne apparatuur is tegenwoordig iedereen in staat om zijn eigen wereld te maken zoals die dat wil. Leerlingen leren met de diverse technieken om te gaan en deze vervolgens toe te passen in hun eigen project. Of dit nu gaat om een oorbellen met LED-verlichting of hun eigen drone, leerlingen krijgen in de Maakplaats de ruimte en mogelijkheden om alle grenzen te verkennen.

Leren door maken

Leren door maken is een sterke vorm van leren. Maken doet een beroep op (ambachtelijke) vaardigheden, zoals figuurzagen, solderen, maar ook programmeren en 3D tekenen. In een sterk cognitief gericht curriculum als gymnasium, is het fijn dat leerlingen zich ook op dit gebied kunnen ontplooien.

Creativiteit ontwikkelen

In de Maakplaats wordt de creativiteit van leerlingen gestimuleerd. Ze worden aangemoedigd om hun verbeeldingskracht te gebruiken om nieuwe ideeën en producten te bedenken en te ontwerpen. Het maakt van leerlingen in plaats van consumenten ook producenten en uitvinders. Beroepen die we in de toekomst hard nodig hebben! De Maakplaats is geïnspireerd door de werkwijze van de FABklas.

Meer informatie over het LerarenOntwikkelFonds vind je in de publicatie LerarenOntwikkelFonds: meld je aan! 

Nog vragen?

Leraar24, het LerarenOntwikkelFonds en de Kennisrotonde helpen je graag.

Stel je vraag!

geef jouw waardering:

(klik om te waarderen)

Schrijf zelf een reactie

Als je je e-mailadres invult kunnen wij reageren op je reactie. Het e-mailadres wordt niet op de site getoond.

Gerelateerd