Spelend leren in alle klassen van de basisschool
praktijk
po

Spelend leren in alle klassen van de basisschool

Spelend leren is belangrijk voor alle leerlingen van groep 1 tot en met groep 8. Het is niet alleen leuk, maar het draagt ook bij aan hun ontwikkeling. Lector Diny van der Aalsvoort legt uit wat het effect van spelen is op de ontwikkeling van leerlingen. Neem een kijkje in de klas bij leraren op de Jan Lighartschool om te zien welke spelvormen zij gebruiken.

  • Deze video kan worden embed

Spelen draagt op een unieke manier bij aan de ontwikkeling van leerlingen. Het is belangrijk dat spelen, naast het schoolse leren, een plaats krijgt binnen de school. Leraren op de Jan Ligthartschool in Den Haag laten zien hoe zij verschillende vormen van spel gebruiken.

Vier spelvormen

Diny van Aalsvoort, lector aan de Hogeschool Utrecht, legt uit hoe je met goede observaties het spel kunt stimuleren. Dan kun je bijvoorbeeld iets demonstreren of meedoen met het spel. De spelvormen zijn te gebruiken in alle groepen op de basisschool. Het gaat om:

  • Verbeeldend spelen, zoals boodschappen doen naspelen
  • Sensopathisch of sensomotorisch spelen, bijvoorbeeld spelen met zand
  • Esthetisch spelen, bijvoorbeeld iets moois maken of knutselen
  • Hanterend spelen, via een spel nieuwe woorden leren

Meer weten over spelend leren?

Lees dan deze artikelen op leraar24.nl over inzet van spel bij het leren voor alle leeftijden: 

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en idee├źn voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.