praktijk
po

De Kinderboekenambassadeur zorgt voor leesplezier

Nine Tissen uit groep 8 werd in 2016 door BiblioNu aangesteld als kinderboekenambassadeur. Een Kinderboekenambassadeur maakt zich met een maandelijkse activiteit sterk voor het lezen van boeken. Lezen is namelijk niet alleen leuk maar ook leerzaam. In onderstaande video brengt schrijver Jacques Vriens, de landelijke Kinderboekenambassadeur van 2013 tot 2015, een bezoek aan de schoolklas van Nine.

  • Embedcode

Het jaar 2016 was Het jaar van het boek. De landelijke organisatie riep de bibliotheken op om ambassadeurs te benoemen. BiblioNu – bibliotheek Venray en bibliotheek Horst – vond het belangrijk om de stem van leerlingen te laten horen en koos daarom niet voor volwassen maar voor jeugdige Kinderboekenambassadeurs. De winnaars van de lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd konden solliciteren naar deze functie.

Wat doet een kinderboekenambassadeur van BiblioNu?

De Kinderboekenambassadeur promoot het lezen van kinder- en jeugdboeken. De belangrijkste boodschap van de Kinderboekenambassadeurs is ‘Lezen is leuk. Lezen is leerzaam. Lezen maakt je een beter mens. Het helpt je om verder te komen in het leven’. Deze stellingen zijn wetenschappelijk bewezen.

De Kinderboekenambassadeur organiseert elke maand een activiteit waarmee ze het lezen van boeken stimuleert. Een Kinderboekenambassadeur geeft bijvoorbeeld interviews, leest voor aan peuters en kleuters, maakt een promotiefilmpje over boeken en organiseert schrijversbezoeken. Kortom, allemaal initiatieven die het belang van lezen onderstrepen. De ambassadeur richt zich op een breed publiek: ouders, leraren, politici, schrijvers, maar uiteraard vooral op leerlingen.

Landelijke Kinderboekenambassadeurs

Ook landelijk zijn er Kinderboekenambassadeurs. Bekende schrijvers zoals Jacques Vriens, Jan Paul Schutten, Monique en Hans Hagen hebben deze functie al op zich genomen.

Meer weten over het belang van leesbevordering?

Stichting Lezen geeft diverse publicaties uit met feiten over lezen en leesbevordering. Ook vind je veel informatie over lezen en leesgedrag via de website Leesmonitor.nu

Op Leraar24.nl vind je diverse publicaties met informatie en mooie praktijkvoorbeelden waarmee je lezen stimuleert.

Thema

Curriculum

Onderwerpen

Nederlands


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.