De Kinderboekenambassadeur zorgt voor leesplezier

lerarenredactie | bijgewerkt op 25 september 2018

In 2016 is Nine Tissen uit groep 8 aangesteld door BiblioNu als een van twee kinderboekenambassadeurs. Als Kinderboekenambassadeur maakt Nine zich met een maandelijkse activiteit sterk voor het lezen van boeken. Lezen is namelijk niet alleen leuk maar ook leerzaam. In onderstaande video brengt schrijver Jacques Vriens, de landelijke Kinderboekenambassadeur van 2013 tot 2015, een bezoek aan de schoolklas van Nine.

Het jaar 2016 was ‘Het jaar van het boek’. De landelijke organisatie riep de bibliotheken op om ambassadeurs te benoemen. BiblioNu – bibliotheek Venray en bibliotheek Horst – vond het belangrijk om de stem van kinderen te laten horen en koos daarom niet voor volwassen maar juist voor jeugdige Kinderboekenambassadeurs. Winnaars van de lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd konden solliciteren naar deze functie.

Wat doet een kinderboekenambassadeur van BiblioNu?

De Kinderboekenambassadeur promoot het lezen van kinder- en jeugdboeken. De belangrijkste boodschap van de Kinderboekenambassadeurs is ‘Lezen is leuk. Lezen is leerzaam. Lezen maakt je een beter mens. Het helpt je om verder te komen in het leven’. Deze stellingen zijn wetenschappelijk bewezen.

De Kinderboekenambassadeur organiseert elke maand een activiteit waarmee ze het lezen van boeken stimuleert. Een Kinderboekenambassadeur geeft bijvoorbeeld interviews, leest voor aan peuters en kleuters, maakt een promotiefilmpje over ‘Het jaar van het Boek’ en organiseert schrijversbezoeken. Kortom, allemaal initiatieven die het belang van lezen onderstrepen. De ambassadeur richt zich op een breed publiek: ouders, leraren, politici, schrijvers, maar uiteraard vooral op kinderen.

Landelijke Kinderboekenambassadeurs

Ook landelijk zijn er Kinderboekenambassadeurs. Bekende schrijvers zoals Jacques Vriens, Jan Paul Schutten, Monique en Hans Hagen hebben deze functie al op zich genomen.

Meer weten over het belang van leesbevordering?

Stichting Lezen geeft diverse publicaties uit met feiten over lezen en leesbevordering. Ook vind je veel informatie over lezen en leesgedrag via de website Leesmonitor.nu.

Op Leraar24.nl vind je diverse publicaties met informatie en mooie praktijkvoorbeelden waarmee je lezen stimuleert.

  • Een Voorleesvoorstelling is een interactieve theatrale manier om plezier in lezen te bevorderen.
  • Met de Verteltas wordt ouderparticipatie gestimuleerd.
  • De culturele verteltas biedt naast taalstimulering de extra mogelijkheid om culturele verschillen bespreekbaar te maken en meer begrip te ontwikkelen voor andere ideeën en gewoontes.
  • Kijk mij….voorlezen op film is een initiatief waarmee met leesfilms de ouderbetrokkenheid en leesmotivatie van leerlingen in groep 3 vergroot wordt.
  • In de aanpak Vrij lezen zijn leesmotivatie en woordenschat het uitgangspunt.
  • CPS heeft een aanpak ontwikkeld om leesmotivatie te stimuleren: Thematisch lezen.
  • Op het Deltion College lezen leerlingen twee keer per week met de aanpak Vrij lezen. Enerzijds worden leerlingen hierdoor taalvaardig, anderzijds krijgen ze meer plezier in lezen.
  • Lees op leraar24.nl het onderzoek naar leesbevordering en literatuuronderwijs in het po.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.

Leraar24 helpt je graag met kennis over onderzoek en onderwijs in de praktijk.