praktijk
vo
mbo

2d3d biedt gratis creatieve software voor in de klas

De website 2d3d.gratis biedt een grote verzameling aan gratis creatieve software die leraren kunnen inzetten tijdens hun lessen. Bij ieder programma zijn er praktische instructiefilms en kunnen leraren volop inspiratie vinden. Handig voor het voortgezet onderwijs en het mbo.

 • Embedcode

Bart Valkenier is leraar op de vmbo-school Talentenstad Beroepscollege Zwolle. Hij liet zijn leerlingen zien wat hij allemaal creëerde met grafische software. De leerlingen werden zo enthousiast dat zij ook aan de slag wilden gaan met grafisch werk. Veel grafische software is echter duur, maar daar liet Valkenier zich niet door uit het veld slaan. Hij was op zoek naar gratis grafische software waar leerlingen mee aan de slag kunnen en verzamelde die software op 2d3d.gratis.

De twee aspecten van 2d3d.gratis

Valkenier wil niet alleen dat 2d3d.gratis een verzamelpunt is van gratis grafische software, maar hij wil ook trainingen aanbieden, zodat leerlingen met de software aan de slag kunnen. De website heeft twee speerpunten:

 1. Inspiratie: korte video’s met voorbeelden van wat je allemaal met de grafische software kunt doen.
 2. Training: hoe werkt de grafische software? De uitleg is op het niveau van de vmbo-leerlingen.

Met 2d3d.gratis gaan leerlingen zelf aan de slag met creatieve software en zijn er geen belemmerende kosten. Op deze manier worden ze voorbereid op professionele software, zodra ze voor een creatieve vervolgopleiding kiezen. De site is onderverdeeld in zeven thema’s:

 1. Foto
 2. Video
 3. 3D-printen
 4. 3D-animatie
 5. Illustratie
 6. Muziek en geluid
 7. Handig (overzicht aan handige software)

Verder biedt 2d3d.gratis een groot aanbod aan (instructie)video’s die leraren kunnen raadplegen om de software toe te passen in lessen.

Lesprogramma TalentTV

Op de school van Valkenier is het lesprogramma TalentTV opgezet. Dit is een les buiten het reguliere lesprogramma om waar leerlingen zelf films opnemen en monteren. Inmiddels zijn er al meer dan duizend volgers die de video’s op het Youtube-kanaal van TalentTV volgen.

Meer weten over 2d3d.gratis?

 • In samenwerking met kleinkunstig.nl, een aanbieder van cultuurdagen, workshops en voorstellingen, is de 2d3dposter ontwikkeld en verstuurd naar scholen in heel Nederland.
 • Lees op vernieuwenderwijs.nl een artikel over 2d3d.gratis.
 • Meld je aan voor de nieuwsbrief van 2d3d.gratis.

2d3d.gratis is een LOF-initiatief. Het LOF ondersteunt en verbindt leraren met goede initiatieven om het onderwijs te verbeteren. Heb jij een goed idee om het onderwijs te verbeteren? Doe mee en krijg subsidie, tijd en begeleiding. Lees meer over de voorwaarden op de site van het LerarenOntwikkelFonds.

Thema

Leermiddelen

Onderwerpen

Leermateriaal


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.