Succesvolle samenwerking tussen het speciaal en regulier onderwijs
praktijk
vo so

Succesvolle samenwerking tussen het speciaal en regulier onderwijs

In Oss bundelen een cluster 2-school en een reguliere school hun krachten. Hierdoor krijgen cluster 2-leerlingen de kans om ook regulier onderwijs te volgen. Dit pakt zowel positief uit voor de leerlingen als de leraren.

  • Deze video kan worden embed

Kentalis Compas College Oss is een cluster 2-school speciaal voor leerlingen met gehoorproblemen of een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Scholengemeenschap Het Hooghuis biedt regulier onderwijs. Beide scholen zijn gehuisvest in hetzelfde gebouw. Dat heeft als voordeel dat leerlingen hier zowel regulier als speciaal onderwijs kunnen volgen. Leraren die reguliere lessen geven, krijgen daarvoor ondersteuning van een co-teacher van Kentalis die groepjes leerlingen ook af en toe extra uitleg geeft in een apart lokaal. Ook worden leraren van Het Hooghuis gecoacht door medewerkers van Kentalis.

Voordelen van samenwerking so en vo

Leraren en leerlingen in Oss zijn enthousiast over deze manier van samenwerken. Hoewel het in het begin wennen was – zeker voor de leerlingen van Kentalis – motiveert het leerlingen en leraren. Veel Kentalisleerlingen hebben het gevoel dat ze erbij horen. Ze maken makkelijker contact met leerlingen in het reguliere onderwijs en hebben meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen. De leraren in het regulier onderwijs leren dankzij de coaching meer over onderwijs aan leerlingen met TOS. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze beeldmateriaal inzetten bij taalonderwijs wat soms ook toegepast kan worden bij lessen in het regulier onderwijs.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en idee├źn voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.