Sociale vaardigheden oefenen met sport en cultuur
praktijk
vo

Sociale vaardigheden oefenen met sport en cultuur

Jongeren hebben naast kennis sociale vaardigheden nodig. De maatschappij vraagt om flexibele mensen die communicatief zijn, initiatief tonen en kunnen samenwerken. Met het programma Fit for Life besteedt het Carmel College Salland in Raalte hier aandacht aan.

  • Deze video kan worden embed

De Fit for Life-activiteiten zijn gericht op sport en cultuur en variëren van dansen, kickboksen en voetbal tot koken, radio maken en musicals opzetten. Deze activiteiten vinden zowel binnen als buiten de school plaats. Voor de activiteiten buiten school werken leraren samen met sportverenigingen en culturele instellingen in de gemeente Raalte.

Sociale vaardigheden centraal

Met sport en cultuur kun je werken aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Daarnaast sluit het aan bij de belangstelling van de leerlingen. Bij Fit for Life staan zes sociale vaardigheden centraal:

  • Zelfvertrouwen
  • Betrokkenheid
  • Inzet
  • Zelfsturing
  • Oplossingsgericht handelen
  • Communiceren

Loopbaan dossier

Het Carmel College Salland heeft een doorlopende leerlijn waarmee effecten van Fit for Life ook op langere termijn behouden blijven. De ontwikkeling van een leerling wordt bijgehouden in het loopbaandossier. Hierin laat de leerling zien welke talenten hij heeft, wat zijn leerpunten zijn en welke groei hij heeft doorgemaakt. Het loopbaandossier groeit vier jaar lang met de leerling mee. Dit dossier kan een leerling meenemen naar het vervolgonderwijs of een eventuele werkgever.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.