Aan de slag met gratis creatieve software
praktijk
vo mbo

Aan de slag met gratis creatieve software

Leren werken met creatieve software geeft leerlingen een voorsprong bij een creatieve vervolgopleiding. Om die software toegankelijk te maken voor leerlingen, verzamelde vmbo- leraar Bart Valkenier alle gratis creatieve grafische software op één website. Bij ieder programma zijn er praktische instructiefilms en kunnen leraren inspiratie vinden.

  • Deze video kan worden embed

Bart Valkenier is leraar op de vmbo-school Talentenstad Beroepscollege Zwolle. Hij liet zijn leerlingen zien wat hij allemaal creëerde met grafische software. De leerlingen werden zo enthousiast dat zij ook aan de slag wilden gaan met grafisch werk. Veel grafische software is echter duur. Daarom zocht Valkenier gratis grafische software waar leerlingen mee aan de slag kunnen. Hij maakte er een overzicht van op 2d3d.gratis.

Software en instructie

Valkenier wil niet alleen dat zijn website een verzamelpunt is van gratis grafische software, hij geeft er ook instructie bij. Daardoor kunnen leerlingen zelfstandig met de software aan de slag. Met wat ze leren, zijn ze voorbereid op het gebruik van professionele software, wat ze een voorsprong geeft bij een creatieve vervolgopleiding. De website heeft twee speerpunten:

  1. Inspiratie: korte video’s met voorbeelden van wat je allemaal met de grafische software kunt doen.
  2. Training: hoe werkt de grafische software? De uitleg is op het niveau van de vmbo-leerlingen.

De site is onderverdeeld in zeven thema’s:

  1. Foto
  2. Video
  3. 3D-printen
  4. 3D-animatie
  5. Illustratie
  6. Muziek en geluid
  7. Handig (overzicht aan handige software)

Zelf films maken voor TalentTV

Op de school van Valkenier is het lesprogramma TalentTV opgezet. Dit is een les buiten het reguliere lesprogramma waar leerlingen zelf films opnemen en monteren. Inmiddels zijn er al meer dan duizend volgers die de video’s op het Youtube-kanaal van TalentTV volgen.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.