praktijk
po

Stop pesten in de klas met KiVa

Pesten is voor de leerling ingrijpend en voor de leraar niet eenvoudig om mee om te gaan en op te lossen. Een van de kernpunten van het antipest-programma KiVa is dat pesten als een groepsverschijnsel wordt gezien. Het beïnvloeden van de groep is daarom belangrijk om het pesten op school tegen te gaan. Als de hele groep het pesten afkeurt, stopt de pester eerder met pesten.

  • Embedcode

KiVa is van oorsprong een Fins programma. KiVa is het Finse woord voor leuk of fijn en het betekent tevens ‘leuke school’. Het antipest-programma KiVa is gericht op het versterken van de sociale veiligheid en het tegengaan van pesten op de basisschool. Het programma kenmerkt zich door een preventieve aanpak en richt zich op positieve groepsvorming.

Pesten is een groepsprobleem

De klas leert in tien lessen wat het effect is van pesten en hoe ze het voor een slachtoffer kunnen opnemen. Hierbij zijn rollen gedefinieerd, zoals pester, helper en meeloper. Leerlingen en leraren krijgen inzicht in de rol van de groep bij het in stand houden van pesten en andere groepsproblemen. Elke les sluit af met een KiVa-regel. Samen vormen de tien KiVa-regels het KiVa-contract.

 


E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.