praktijk
po
vo

Meer zelfvertrouwen en motivatie met de training Ik leer leren

Op de Borgmanschool in Groningen geven leraren de training ‘Ik leer leren’. Met deze training ontdekken leerlingen hun eigen manier van leren, zoals het overwinnen van faalangst. Ook leren zij plannen, hun werk organiseren, zich concentreren en motiveren. De training bestaat uit acht lessen en geeft kinderen slimme handvatten voor makkelijker en efficiënter leren.

  • Embedcode

De ene leerling leert makkelijker dan de andere. Daarbij is het voor elk kind belangrijk om te leren hóe je leert. Leren is niet alleen oefenen van de lesstof, het is ook vooral ontdekken op welke manier je de taken het beste kunt aanpakken, passend bij je talenten voor het beste resultaat.

Voor wie is de training ‘Ik leer leren’?

De training ‘Ik leer leren’ is geschikt voor verschillende doelgroepen met verschillende doelstellingen:

  • Leerlingen van groep 8 bereiden zich met deze training voor op de overstap van groep 8 naar de brugklas.
  • In de tweede klas van het voortgezet onderwijs hebben leerlingen die niet of weinig gemotiveerd zijn veel aan de training.
  • Eindexamenkandidaten in het vo, mbo en hbo volgen de training om effectiever en efficiënter te leren en eventuele faalangst te overwinnen.

Inhoud van de les over faalangst en motivatie

Leraar Esther Dirks begint haar les met leerlingen uit groep 8 met het benoemen van rode en groene gedachten. Rode gedachten zijn gedachten die je tegenwerken bij het leren en groene gedachten helpen je juist. Leren gaat veel makkelijker als je rode gedachten verandert in groene gedachten: ‘Ik kan iets niet’ omzetten in ‘Ik ga het proberen’. De leraar bespreekt welke rol faalangst hierbij speelt. Fouten maken mag en is zelfs goed: zo kun je leren hoe het anders of beter kan.

De leraar nodigt de leerlingen uit hardop te zeggen waar ze mee willen stoppen, wat ze willen leren en waar ze de komende tijd mee gaan oefenen. In deze les maken leerlingen kennis met het begrip motivatie. Wat is het en hoe kun je jezelf motiveren?

Rol van de ouders bij ‘Ik leer leren’

Het is de bedoeling dat de ouders samen met hun kinderen thuis de lesstof van de afgelopen week gaan oefenen. Ouders kijken naar de gemaakte opdrachten in het werkboek en lezen de inspirerende ‘Wist u datjes’. Bijvoorbeeld ‘Wist je dat een pepermuntje je concentratie verhoogt’ of ‘Wist je dat je hersenen twintig procent van de zuurstof van je lichaam gebruiken. Goed ademen helpt bij leren’.

Meer lezen over faalangst

Thema

Pedagogiek

Onderwerpen

Motivatieylene | 18 december 2018

Mooi om een beeld te hebben van de fantastische training Ik Leer Leren van Tea Adema op de werkvloer binnen een basisschool. Ik wilde als toevoeging nog bijdragen dat de materialen (stoplicht-ketting- pizzapunten van hout, werkmodel ) die op de film gebruikt worden ook heel fijn en helpend kunnen zijn . De materialen zijn te vinden op : www.ninico.nl. Ik gun het elk kind om deze ervaringen te mogen opdoen van de training Ik Leer Leren. En eigenlijk gun ik het ook elke volwassenen , want wie moet zich nou niet kunnen concentreren op het werk, plannen binnen je gezin. En hoe mooie is het als je zelf inzicht krijgt in jouw leerstijl en wat dus aansluit bij wat voor jou nodig is.


Cindy en Jeroen | 18 december 2018

Door een enthousiaste collega werd ik getipt over deze film en de training Ik leer leren...en hij is werkelijk heel inspirerend; een geweldige interactie tussen de kinderen onderling en tussen de kinderen en coach!

Persoonlijk ken ik Esther Dirks vanuit de Bikkeltrainingen die zij geeft in haar eigen praktijk Kinderpraktijk Bijdehand, Kindercoaching en trainingen te Groningen (kinderpraktijkbijdehand.nl).
Hier heeft zijn ons gezin enorm goed op weg geholpen en van advies voorzien....

Uiteraard ook een grote pluim voor Tea Adema.....(www.teaadema.nl)


marijke teeuwissen | 17 december 2018

Prachtige en krachtige training die overal in Nederland gegeven wordt. Kijk maar eens op www.ikleerleren/waar. En de naam van de ontwikkelaar, Tea Adema, mag ook wel even genoemd worden :)


marijke teeuwissen | 17 december 2018

Prachtige en krachtige training die overal in Nederland gegeven wordt. Kijk maar eens op www.ikleerleren/waar. En de naam van de ontwikkelaar, Tea Adema, mag ook wel even genoemd worden :)

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.