Omgaan met traumatische ervaringen van leerlingen
praktijk
Zorgen om leerlingen po vo mbo so

Omgaan met traumatische ervaringen van leerlingen

Leerlingen kunnen last hebben van een trauma als ze iets ingrijpends hebben meegemaakt. Dat kan bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare zijn, mishandeling, pesten of een echtscheiding. In dit artikel vind je voorbeelden hoe je daar als leraar goed mee om kunt gaan. 

In dit artikel vind je meer informatie over het omgaan met echtscheiding, mishandeling en pesten. 

Begeleiding van kinderen met gescheiden ouders

Een echtscheiding kan een ingrijpende gebeurtenis in het leven van een kind zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld het gevoel hebben dat de scheiding hun schuld is of ze hebben het gevoel dat ze voor een van de ouders moeten kiezen. Het is belangrijk dat een leraar zich realiseert hoe heftig een scheiding kan zijn voor een kind. Lees meer over het effect van een echtscheiding op kinderen.

Signalen van misbruik en mishandeling

Van kindermishandeling is er sprake wanneer een kind lichamelijk, geestelijk of seksueel wordt mishandeld. De verschillende vormen van kindermishandeling komen vaak in combinatie voor. Het gaat niet alleen om actieve mishandeling maar ook om verwaarlozing. Ook huiselijk geweld en vechtscheidingen vallen onder kindermishandeling. Lees de onderstaande artikelen over het herkennen en omgaan met kindermishandeling:

Pesten herkennen en aanpakken

Pesten kan verschillende vormen aannemen. Het is van groot belang dat je het op tijd herkent en gepaste maatregelen kan treffen. Met de onderstaande tips ben je al een eind op weg:

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.