Beter opkomen voor jezelf met weerbaarheidstraining Marietje Kessels
praktijk
po

Beter opkomen voor jezelf met weerbaarheidstraining Marietje Kessels

De weerbaarheidstraining Marietje Kessels helpt leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool om fysiek en mentaal sterker te worden. Jongens en meisjes krijgen apart training. Dat werkt goed, vertelt de leraar.

  • Deze video kan worden embed

Voor jezelf opkomen, jezelf verdedigen: dat zijn enkele doelen van het Marietje Kessels Project.  De training bestaat uit 12 lessen en is bestemd voor groep 7 en 8 van de basisschool. De leerlingen hebben het over lichaamstaal en hoe je overkomt. Ze oefenen met een stappenplan wat je kunt doen als iemand je lastigvalt of pest. Bij fysieke training gaat het bijvoorbeeld om stevig staan, afweren of ontwijken. Andere stappen zijn onder andere:

  • Herkennen en uiten van gevoelens 
  • Respecteren van eigen grenzen en die van anderen 
  • Opkomen voor jezelf
  • Hulp vragen

Jongens- en meisjeslessen

Jongens en meisjes krijgen apart les van de trainers van Marietje Kessels Project. Het programma is in grote lijnen gelijk, maar er zijn ook verschillen tussen de meisjes- en de jongenslessen. Ze maken immers ook andere dingen mee. Leraar Tony Liebregts vindt dat een goede aanpak, vertelt hij in de video.

Pesten en mishandeling voorkomen

De weerbaarheidstraining is gericht op preventie van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van kinderen, zowel door leeftijdsgenoten als door volwassenen. Het gaat bijvoorbeeld om seksueel misbruik en intimidatie, kindermishandeling of pesten.

Meer weten?

Blijf op de hoogte

Vandaag in je mailbox. Morgen toe te passen in de klas. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips, actuele informatie en ideeën voor jouw dagelijkse onderwijspraktijk.