Leraar24 logo
Beter opkomen voor jezelf met weerbaarheidstraining Marietje Kessels
praktijk
po

Beter opkomen voor jezelf met weerbaarheidstraining Marietje Kessels

De weerbaarheidstraining Marietje Kessels helpt leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool om fysiek en mentaal sterker te worden. Jongens en meisjes krijgen apart training. Dat werkt goed, vertelt de leraar.

  • Embedcode

Voor jezelf opkomen, jezelf verdedigen: dat zijn enkele doelen van het Marietje Kessels Project.  De training bestaat uit twaalf lessen en is bestemd voor groep 7 en 8 van de basisschool. De leerlingen hebben het over lichaamstaal en hoe je overkomt. Ze oefenen met een stappenplan wat je kunt doen als iemand je lastig valt of pest. Bij fysieke training gaat het bijvoorbeeld om stevig staan, afweren of ontwijken. Andere stappen zijn onder andere:

  • Herkennen en uiten van gevoelens 
  • Respecteren van eigen grenzen en die van anderen 
  • Opkomen voor jezelf
  • Hulp vragen

Jongens- en meisjeslessen

Jongens en meisjes krijgen apart les van de trainers van Marietje Kessels Project. Het programma is in grote lijnen gelijk, maar er zijn ook verschillen tussen de meisjes- en de jongenslessen. Ze maken immers ook andere dingen mee. Leraar Tony Liebregts vindt dat een goede aanpak, vertelt hij in de video.

Pesten en mishandeling voorkomen

De weerbaarheidstraining is gericht op preventie van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van kinderen, zowel door leeftijdsgenoten als door volwassenen. Het gaat bijvoorbeeld om seksueel misbruik en intimidatie, kindermishandeling of  pesten.

Verder lezen

Meer lezen over weerbaarheid, seksuele vorming of anti-pestprogramma’s in het po? Bekijk dan onderstaande artikelen:

Thema

Pedagogiek

Onderwerpen

Sociale veiligheid


Jeroen Bolt (Hattem) | 17 oktober 2016

Geweldige training, vanuit onze school kunnen wij na inmiddels al ruim zeven jaar deel te nemen, dit project van harte aan alle scholen aanbevelen die aan de slag willen gaan met de weerbaarheid van hun leerlingen, willen werken aan het zelfvertrouwen en groepsdynamisch verdieping zoeken. Klasse project met geweldige trainers.


ActiePunt-SportZeeland, Marja Reijnders | 3 september 2013

In Zeeland verzorgen wij de trainingen voor meer dan 40 scholen binnen verschillende gemeenten. Onze trainers zijn allemaal gecertificeerd voor het Marietje Kessels Project. Kijk op www.actiepuntzeeland.nl voor meer informatie


Geerdien van der Hijden | 20 maart 2012

In stad Utrecht biedt de GG&GD de weerbaarheidstraining 'Kom op voor Jezelf' aan. De oorsprong van 'Kom op voor Jezelf' ligt in het Marietje Kessels Project. In de afgelopen jaren is de training verder verdiept en geactualiseerd. Scholen ontvangen jaarlijks in maart-april een aanmeldingsbrief. Deze is ook te vinden via www.utrecht.nl/weerbaarheid.


Chris | 7 januari 2011

Super! Geweldiege docenten in een nuttige training. Dit sluit ook aan bij hoe je weerbaarheidslessen geeft en als je meer wilt weten over weerbaarheid. Tip: kijk ook eens naar Opleidng Docent Weerbaarheid.

E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Hiermee kunnen wij reageren op je bericht.


Leraar24 is een samenwerking tussen